Svet
26193 ogledov

Povedal, s katerimi voditelji se največ pogovarja: Janše ni med njimi

Volodimir Zelenski Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes nagovoril francoski parlament in pri tem pozval francoska podjetja, naj prenehajo podpirati ruski "vojni stroj" in zapustijo Rusijo. Nagovoril je tudi japonski parlament in izpostavil pomen izvajanja večjega pritiska na Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Francoska podjetja morajo zapustiti ruski trg," je dejal Zelenski v 15-minutnem video nagovoru. "Renault, Auchan, Leroy Merlin in drugi morajo prenehati sponzorirati ruski vojni stroj," je dejal in dodal, da ruska vojska ne razlikuje med cilji in uničuje stanovanjska območja, bolnišnice, šole in univerze.

Renault, ki je v delni državni lasti, je prejšnji mesec po ruski invaziji ustavil proizvodnjo v svojih tovarnah v bližini Moskve, vendar naj bi jo po poročilih obnovil, poroča AFP. Pri tem dodaja, da veliki francoski trgovci, kot so Auchan, Leroy Merlin in športna skupina Decathlon, pri bojkotu Rusije niso sledili drugim vodilnim zahodnih blagovnim znamkam.

Zelenski je pred tem danes nagovoril tudi japonski parlament. V nagovoru je dejal, da Združeni narodi niso uspeli rešiti konflikta v njegovi državi in da so potrebne reforme, ter pozval k večjemu pritisku na Rusijo.

"Potrebujemo orodje za preventivno zagotavljanje globalne varnosti. Obstoječe mednarodne organizacije ne delujejo v ta namen, zato moramo razviti novo, preventivno orodje, ki lahko dejansko ustavi invazije," je dodal Zelenski. V nagovoru je opozoril še na nevarnosti, ki jih njegovi državi predstavljajo ruski napadi na jedrske elektrarne in na območje Černobila.

V prihodnjih dneh bo Zelenski po napovedih nagovoril tudi švedski in danski parlament, v četrtek pa bo nagovoril vrh Nata.

V Kijevu pa je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev. Ti so med drugim želeli vedeti, s katerimi svetovnimi voditelji je najpogosteje v stiku in s katerimi se najbolje razume. Naštel jih je kar nekaj, a slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki se je v reševanje konflikta v Ukrajini zelo močno vpletel, ni med njimi.

Komentarjev 10
  • milan41 11:56 24.marec 2022.

    Men se tale enostavno GABI !!!!

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 08:24 24.marec 2022.

    TA MODEL JE TAKO ZADET, DA NITI PREDSEDNIKOV DRŽAV EU NE ZNA NAŠTETI, KAJ ŠELE, DA BI ZNAL ODGOVORITI NA ZASTAVLJENA VPRAŠANJA...

  • nabradi 21:43 23.marec 2022.

    Hahahahaha...dolgonosi....hihihi...😂😂😂