Svet
52 ogledov

Povej, koliko spiješ, povem ti, od kje si

alkohol Shutterstock
December je mesec, ko tradicionalno poskoči poraba alkohola po vsem svetu. S pomočjo kalkulatorja lahko ugotovite, v katero državo sodite, glede na to, koliko ste popili v zadnjem tednu.

Med seznami, na katere se uvrščajo države, niso samo tisti, s katerimi štejejo prebivalstvo in merijo gospodarske kazalce. Države se razvrščajo tudi glede na to, koliko alkohola zaužijejo njeni prebivalci. 

BBC je pripravil kalkulator, ki vam na podlagi tega, koliko alkohola ste v zadnjem tednu popili, izračuna, s prebivalci katere države se lahko primerjate. Na nasprotnih koncih seznama se nahajata Belorusija, kjer povprečni prebivalec spije 17,5 litra alkohola letno, in Kuvajt, kjer je povprečje 0,1 litra. 

Kam se uvršča Slovenija?

Povprečni prebivalec Slovenije spije 11,6 litra čistega alkohola v enem letu. Takšno povprečje Slovenijo državo uvršča na 24. mesto. Povprečni Slovenec letno popije 182 vrčkov piva, 259 kozarcev vina in 100 kozarčkov žganih pijač. 

Sodeč po raziskavi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki zbira in objavlja podatke o porabi alkohola, je v zadnjem mesecu 14 odstotkov Slovencev, ki so sodelovali v raziskavi, vsaj enkrat pregloboko pogledalo v kozarec, medtem ko je med Slovenkami takih le en odstotek.

Svetovno povprečje za moške je 12,3 odstotka, za ženske pa 2,9 odstotka. Raziskovalce je zanimalo tudi, koliko ljudi v zadnjih 12 mesecih ni zaužilo niti kapljice alkohola. Povprečje za Slovenijo je 68 odstotkov, medtem ko je svetovno povprečje 61,7 odstotka.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 17:15 22.december 2014.

    Malo pozno, v Evropi že desetletja vedo da so to Slovenci.