Svet
38 ogledov

"Povej mu, da bom uredil"

Nicolas Sarkozy EPA
Nove podrobnosti korupcijskega škandala razkrivajo pogovor, s katerim je nekdanji francoski predsednik Sarkozy obljubil usluge enemu od sodnikov.

Korupcijski škandal, v katerega je vpleten nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, se še poglablja, potem ko je časnik Le Monde v soboto objavil vsebino telefonskih prisluhov, ki razkrivajo podrobnosti o domnevni Sarkozyjevi obljubi usluge sodniku v zameno za zaupne podatke o preiskavi, ki je potekala proti njemu.

Kot je razvidno iz prestreženega pogovora med nekdanjim predsednikom in njegovim dolgoletnim odvetnikom Thierryjem Herzogom, je Sarkozy dejal, da bo sodniku pomagal pri zagotovitvi visokega položaja v Monaku. "Pokliči ga danes in mu povej, da bom uredil. Šel bom v Monako in se srečal s princem (Albertom)," je dejal.

Do omenjenega pogovora naj bi prišlo februarja letos, in sicer preko telefona, ki ga je 59-letni Sarkozy kupil pod lažnim imenom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sarkozyjev odvetnik Pierre Haik najnovejšega razkritja ni želel komentirati.

Preiskovalci sumijo, da je Sarkozy, ki je bil na predsedniškem položaju od leta 2007 do 2012, sodniku Gilbertu Azibertu obljubil položaj vladnega svetovalca v Monaku v zameno za podatke o poteku preiskave glede domnevno nezakonitega financiranja Sarkozyjeve volilne kampanje. Preiskujejo tudi domneve, da je nekdo Sarkozyja obvestil o tem, da v okviru preiskave prisluškujejo njegovemu telefonu.

Nekdanji predsednik obtožbe zavrača, češ da gre za zaroto političnih nasprotnikov, del sodstva pa obtožuje politične instrumentalizacije.

Poleg Sarkozya je sodišče uradno preiskavo v začetku meseca uvedlo tudi proti Herzogu in Azibertu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.