Svet
9 ogledov

Povezava z eksplozivnimi spodnjicami

Žurnal24 main
Ameriški preiskovalci sumijo, da je bombi na letali, namenjeni v ZDA, nastavila ista skupina, ki ji pripada tudi bombaš, ki se je lani na božič vkrcal na letalo z eksplozivom v spodnjicah.

„Sumimo, da gre za isto osebo oziroma skupino, ki je sestavila bombo v spodnjicah, in sicer zaradi enake sestave bombe,“ je za CNN zjutraj povedal neimenovani vir, ki sodeluje pri preiskavi. Zdaj je ameriška vlada tudi uradno potrdila, da sumijo, da gre za isto osebo.

Spomnimo, da so 25. decembra lani na letalu v Michiganu odkrili Umarja Farouka Abdulmutallaba, ki je imel bombo nameščeno v spodnjicah. Sprožiti jo je nameraval ob pristanku v Detroitu. 23-letnika so na srečo odkrili in obvladali kar potniki sami. Al Kajda je takrat potrdila, da je bil bombaš njihov odposlanec.

Tako bomba v spodnjicah kot bombi, odkriti v petek, so vsebovale izjemno močan eksploziv PETN. Le da so ga petkove bombe vsebovale še več. „Bili sta štirikrat močnejši,“ pravi CNN vir.

Pridržana študentka medicine

Bomba na potniškem letalu
Preiskovalci so odkrili, da je bila bomba, skrita v kartuši printerja, preden so jo odkrili na tovornem letalu v Dubaju, pred tem na dveh potniških letalih. Najprej je bila na letalu katarske letalske družbe, ki je letelo iz Jemna v Doho, tam so jo prenesli na drugo potniško letalo, ki je letelo v Dubaj, tu pa so bombo končno odkrili, ko je že bila na tovornem letalu.

Medtem so v Jemnu že pridržali študentko medicine, ki je paketa z bombama dostavila na letala. Njen odvetnik meni, da je bila mišljena kot žrtveno jagnje: „Res ni smiselno, da bi oseba, ki bi prinesla bombi, na letališču pustila kopijo osebne izkaznice in telefonsko številko.“ Dekle je namreč policija izsledila ravno na podlagi omenjenega. Odvetnik meni, da bi vsaj dala ponarejen podatke in ne originalne, če bi res vedela, kaj dostavlja.

Aretacija študentke je na noge dvignila tudi študente univerze v Sani. Študentska organizacija je v izjavi zapisala, da verjamejo, "da je dekle nedolžna in da ji je bila storjena krivica". Oblasti so pozvali k njeni izpustitvi. Medtem ko jemenske oblasti poročajo, da gre za študentko medicine, študenti pravijo, da je študentka računalništva. Po njihovih besedah se ni udejstvovala ne politično ne versko.

Nad aretacijo so bili presenečeni tudi sosedje osumljenke. Študentka in njena družina so v soseski poznani kot verna družina, ki pa ne teži k verskemu ekstremizmu.

Po poročanju Reutersa je sicer glavni osumljenec saudski izdelovalec bomb Ibrahim Hassan al-Asiri, ki je na glavni listi teroristov. Preiskovalci sumijo, da tesno sodeluje z Al Kajdino celico v Jemnu, od koder sta bili poslani obe petkovi bombi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.