Svet
11 ogledov

Povratne vozovnice ne bo koristil

Na veliki četrtek z revnimi in odvisniki
1/7
EPA
Kardinal Bergoglio je v Vatikan pripotoval s pričakovanjem, da se bo vrnil v Argentino. Njegova izvolitev po oceni poznavalcev napoveduje oboje, tako spremembo kot kontinuiteto.

Izvolitev Jorgeja Maria Bergoglia za papeža je presenetila tako Cerkev kot vernike, saj ga poznavalci razmer v Vatikanu niso uvrščali med kandidate favorite za papeški prestol. Odločitev je bila nenavadna tudi v luči dejstva, da je star 76 let, le dve leti manj, kot ob izvolitvi imel njegov predhodnik papež Benedikt XVI.

Prepričani, da se bo vrnil

Tiskovni predstavnik argentinske Cerkve Federico Wals je danes povedal, da je Bergoglio "mirno odpotoval" v Vatikan, da bi sodeloval na konklavu in je celo imel povratno vozovnico, ki naj bi ga nazaj v domovino pripeljala prihodnji teden.

Cerkev je bila tako prepričana, da ne bo izbran za naslednika Benedikta XVI., da so celo oznanjali njegovo prisotnost pri maši na velikonočno nedeljo.

Ne povsem nepričakovano

Dejstvo, da je novi papež iz Latinske Amerike, po mnenju cerkvenega zgodovinarja in teologa Metoda Benedika sicer ni tako nepričakovano. "Tudi zato, ker je tam katolištvo najmočnejše in v marsičem zelo živo," je povedal za STA. Kot še meni, gre pri papežu Frančišku za človeka s posluhom tako za etična kot družbena in ekonomska vprašanja in bo s tem zaznamoval tudi Cerkev.

Sprememba in kontinuiteta

Spoštovanje si je prislužil predvsem s skrbjo za revne in pomoči potrebne ter skromnim načinom življenja.

Poznan je po tem, da je moderniziral prej konservativno argentinsko Cerkev, z izbiro imena Frančišek pa je po oceni poznavalcev že napovedal tudi prenovo v globalni Katoliški cerkvi. Pričakovati je, da bo poskušal Cerkev čim bolj približati "ljudem na ulici".

Hkrati velja za teološkega konservativca, zato naj bi bili tisti, ki pričakujejo korenite spremembe, razočarani. Do splava, istospolnih porok, vprašanj spolnosti in kontracepcije ima namreč konservativno stališče.

Komentarjev 6
  • mph 11:21 15.marec 2013.

    ?? Moderniziral je argentisko cerkev tako, da bodo duhovniki nekomu poljubljali noge? :-) Ali si mislil kaj drugega. Pranje nog in ostalo pa jedel folklore RKC.

  • stalker 19:20 14.marec 2013.

    celo izvolil so novga ,pozdrav iz nemcije

  • ribič 15:18 14.marec 2013.

    jaz nisem še nikomur nog poljubil, on jih je..