Svet
8 ogledov

"Povsod vidim ranjene ljudi"

Fotografijo je agenciji Reuters prek mobilnega telefona poslal prebivalec prizad
1/6
Žurnal24 main
Okoli 600 smrtnih žrtev, 10 tisoč ranjenih in številke bodo šle le še navzgor. To je današnji potres na Kitajskem v številkah. Ljudje z rokami kopljejo za preživelimi, pod ruševinami je ogromno otrok.

"Zanesti se moramo na svoje roke, s katerimi moramo odmetati ruševine. Strojev nimamo, prav tako nimamo medicinske opreme," opisuje razmere v kitajski provinci Qinqhai na severozahodu države policist Shi Huajie.

Nekaj pred osmo uro zjutraj po lokalnem času, ko so bili otroci že v šolah, je provinco zatreslo z magnitudo 6,9. Sledila sta še dva močnejša popotresna sunka z močjo 5,3 in 5,2. Ker je provinca na goratem območju, bo pomoč le počasi in težko prišla do ljudi. Kar 85 odstotkov stavb je uničenih, med njimi ogromno šol, vrtcev.

"Povsod vidim ranjene ljudi. Največja težava je, da nam primanjkuje šotorov, medicinske opreme, zdravil in medicinskega osebja," pravi predstavnik lokalne vlade Zhuo Huaxia.

Nazadnje je širše območje tokratnega potresa streslo maja leta 2008. Takratni potres z magnitudo 8 je zahteval 80 tisoč življenj.

Po prvih podatkih je umrlo 589 ljudi, 10 tisoč je ranjenih. "Število umrlih se bo zagotovo povečalo," napoveduje Huaxia.

Preživele išče 700 vojakov, na poti pa je še 5 tisoč vojakov in medicinskega osebja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.