Svet
18 ogledov

Pozabite IS, največja grožnja je drugje

Džihadisti EPA
Na eni strani dnevne novice o napredovanju zahodnih sil, ki jih v vojni proti Islamski državi vodijo ZDA, na drugi strani številni posnetki groženj, ki jih na spletu širijo džihadisti te skupine. Kot opozarja CNN, se grožnja svetu v resnici skriva v drugi ekstremistični skupini.

V zadnjih nekaj mesecih so zahodne sile pod vodstvom ZDA zavarovale sirsko-turško mejo, prevzele Ramadi ter močno otežile delovanje Islamske države v njihovih oporiščih v Raki in Mosulu, piše CNN. A zmaga je še daleč; zahodni vojaki so večkrat pokleknili pred pastmi, ki so jim jih postavili džihadisti, najbolj smrtonosne so bile s strani Al Kaidine sirske veje al Nusre. Ta naj bi bila veliko bolj nevarna od Islamske države, opozarja CNN.

Medtem ko Islamska država polni minutažo in novinarske stolpce svetovnih medijev, Al Kaida vodi tiho vojno, usmerjenost zahodnih sil in Rusije proti Islamski državi jim povsem odgovarja. Veliki povratek naj bi načrtovali takrat, ko bo Islamska država poražena.

Vmesni čas med drugim izkoriščajo za to, da že postavljajo nove strukture oblasti, sodišča, v številnih vojaških središčih pa trenirajo novo generacijo borcev za svojo naslednjo vojno z zahodom. al Nusra se poleg tega, kot piše CNN, v primerjavi z Islamsko državo hitreje prilagaja. Namerno ne kontrolira določeno območje, da jih je zato težje ciljati.

ZDA bi morale delovati v smeri da se ohrani opozicija v Siriji, meni CNN, saj je slednja pomembna za vzpostavitev bodoče države, ki ne bi bila v rokah Al Kaide. Da bi to dosegli, morajo razširiti osredotočenost zgolj na Islamsko državo in še večjo grožnjo prepoznati v al Nusri. 

Komentarjev 2
  • malonaokoli 09:20 28.februar 2016.

    Edina resna grožnja za EU je nastala, ko so islamisti zamenjali strani neba. Namesto da bi potovali na vzhod proti Meki,so se usmerili na daljni zahod proti Papežu. To je edina resnica. EU je starka utrujena od spopadov in pehanjem ...prikaži več za BDP. Med tem ko so Saud.Iran,Emirati na vrhuncu razvoja z najvišjim BDP in najvišjo rastjo v gospodarstvu ki tekmuje z oblaki. Zato o kakšnem boljšem standardu islamskih migrantov v EU ne delajte propagante, je neresna. So pa ameriški umazani kremplji hudo nesramno zlorabili humanitarnost v EU.

  • plamen 06:10 27.februar 2016.

    Kakor koli, enkrat so močnejši ti drugič oni, odvisno kdo jih podpira. Treba je izhajati iz tega da imajo eni in drugi krvave roke in da teh, ki so verski fanatiki ne moreš prevzgojiti saj se ne bo odrekel 70 ...prikaži več devicam, ne morejo pa ljudje za te človeške odplake dnevno odvajati toliko in toliko da se bodo oni v doživljenskih zaporih lepo imeli. Za njih velja star slovenski pregovor, "pijanc se spreobrne ko se v grob zvrne"!