Svet
33360 ogledov

"Pozabite na drugi, pripravite se na tretji in četrti val!"

Koronavirus covid-19 Profimedia
Eden izmed vodilnih zdravstvenih strokovnjakov iz Birminghama šokiral s svojim opozorilom.

Shabi Ahmad, zdravnik iz Birminghama, je opozoril, da se bomo ljudje morali naučiti živeti z virusom. Tamkajšnja vlada je medtem sporočila, da se prvi val epidemije novega koronavirusa, ki je v Veliki Britaniji zahtevala skoraj 50 tisoč življenj, bliža h koncu. 

Omenjeni zdravnik je pri tem izrazil bojazen, da bodo v prihodnjih mesecih in potencialno tudi letih sledili novi valovi, ne le drugi val, ki je bil doslej omenjan. "Prišli bodo drugi val, tretji in četrti. To ne bo izginilo," je prepričan. Izrazil je upanje, da se novi valovi ne bodo spremenili v resna stanja, s kakršnim se je Velika Britanija soočala zlasti marca. "Virus se bo še naprej gibal med nami in to na različne načine. Morali se bomo naučiti, kako se zaščititi." 

Ahmad, sicer urolog, ki med drugim zdravi paciente, obolele z rakom, je pri tem povedal, da je virus med zdravniki, ki so umrli na otoku, zahteval predvsem žrtve med temnopoltimi, aziati in predstavniki nekaterih manjšin. "Med 40 zdravniki jih je bilo 38 med omenjenimi skupinami," je poudaril. Nadaljeval je, da so bile žrtve med zdravstvenimi delavci predvsem tisti, ki so skrbeli za paciente na primarni ravni. "Vsi vemo, da je bila primarna nega najmanj zaščitena, s pomanjkljivo opremo, brez ustrezne zaščite," je izpostavil zdravnik. 

Na vprašanje, zakaj meni, da je novi koronavirus bolj nevaren za temnopolte, aziate in pripadnike manjšin, je rekel, da gre za izredno zanimivo vprašanje za stroko, ki pa odgovora še nima. Sam je sicer pakistanskega porekla, tudi sam je zaradi virusa izgubil člana družine, svojega strica.  

Koronavirus, Brazilija | Avtor: Profimedia Profimedia

WHO: Pandemija se krepi 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem opozorila, da v svetu še naprej beležijo porast števila okuženih. V preteklem tednu je bilo globalno v povprečju na dan potrjenih okoli 160.000 novih okužb, v soboto pa rekordnih 212.326, je poročala STA. 

Zaradi novega koronavirusa je doslej umrlo več kot pol milijona ljudi, in sicer več kot 523.000, potrjenih primerov covida-19 v svetu pa je skoraj 11 milijonov, je v soboto sporočila WHO. Število okužb najhitreje raste v ZDA, Braziliji in Indiji. V ZDA so na primer v petek našteli rekordnih 52.300 novih okužb, najhuje pa je še vedno na jugu in zahodu države. Zaradi covida-19 je umrlo že okoli 130.000 ljudi.

V Braziliji so skupno potrdili že več kot 1,5 milijona okužb, zaradi covida-19 je umrlo več kot 64.000 ljudi. Sledi Indija, kjer se je z virusom okužilo že več kot 650.00 ljudi, umrlo pa jih je več kot 19.000.

WHO je pozvala države, naj se prebudijo in prevzamejo nadzor nad širjenjem virusa. Ponovno naraščanje okužb v številnih državah sicer ne predstavlja drugega vala, temveč gre bolj za nov vrhunec prvega vala, je v petek po poročanju STA menila organizacija.

Direktorju WHO za izredne razmere Michaelu Ryanu se zdi sicer razumljivo, da želijo države znova zagnati gospodarstva, a obenem ni mogoče ignorirati zdravstvenih razmer. "Težava ne bo kar čarobno izginila," je opozoril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Tatjana Ha 23:58 06.julij 2020.

    https://www.youtube.com/watch?v=i0kAgwHmw94

  • leka 11:16 06.julij 2020.

    Tega bebavega uroliga pošljite j psihiatru. Imamo že pri nas dovolj norcev, ne pa da nam še tuji solijo pamet.

  • NeAnonimni 09:49 06.julij 2020.

    Ali jih je zares toliko umrlo zaradi virusa? Ali zaradi drugih stvari in so imeli hkrati še ta virus? Je razlika. (med žrtvami v italiji in nemčiji)