Svet
11 ogledov

"Pozabite na EU, če boste protestirali"

Protestniki na Markovem trgu v Zagrebu. (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Žurnal24 main
Predsednica vlade Kosorjeva je mnenja, da Hrvaška v tem trenutku ne potrebuje protestov, pač pa mir.
Za pravico do protesta na katerem koli trgu je tudi Damien Kajin (IDS), ki pravi, da so za prepoved odgovorni tako sindikati kot Ivo Sanader.

Okoli tisoč protestnikov je včeraj že drugič v tem tednu v Zagrebu poskušalo pokazati nestrinjanje z vlado premierke Jadranke Kosor. Pri tem so se med policisti in protestniki vneli spopadi.

Porodilo se je vprašanje, ali je Kosorjeva pripravljena protestnike prenašati pod oknom. Njeni kolegi iz HDZ so mnenja, da je prišel čas, ko bi lahko vprašanje prepovedi protestov na Markovem trgu uvrstili na dnevni red. Na Hrvaškem namreč obstaja prepoved zborovanja na Markovem trgu, piše večernji.hr.

Vsi za spremembo

Pravica do zborovanja je demokratična pravica.
Vodja SDP
"Mislim, da obstajajo razlogi za in proti prepovedi. Za je zagotovo svoboda izražanja, razlog proti pa oviranje parlamenta in vlade. Zato mislim, da bi bilo dobro še enkrat razpravljati o tem," je mnenja  Dubravka Šuica iz HDZ.

Vodja SDP je napovedal, da bo, če pride na oblast, odpravil prepoved protestov na Trgu svetega Marka. Z njim se strinjajo tudi vsi njegovi strankarski kolegi in kolegi drugih opozicijskih strank, poroča večernji.hr.

 "Pravica do javnega zborovanja je demokratična pravica. Miroljubni protesti morajo biti omogočeni vsepovsod. Kljub protestom pa morajo drugim dovoliti, da opravljajo svoje delo," je povedal Ranko Ostojić (SDP). Predlagal je celo, da bi se protestniki lahko zbirali na določenem delu trga, saj naj bi po njegovem mnenju ravno prepoved zborovanja privedla do tega, da se ljudje še raje zbirajo tam.

"Potrebujemo mir in stabilnost"
Premierka Jadranka Kosor je na današnjem sestanku z Združenjem delodajalcev obsodila včerajšnji protest, na katerem je prišlo do spopadov med policisti in protestniki.

Če boste protestirali, pozabite na EU.
Jadranka Kosor

"Če bomo na cesti, ne bomo zaključili pristopnih pogajanj za vstop v EU ter izpolnili tega strateškega cilja v letu, ko Hrvaška praznuje 20. obletnico neodvisnosti, " je za Jutarnji list povedala Jadranka Kosor in dodala, da ve, da se z njo strinja veliko Hrvatov.
Za Jutarnji list je poudarila tudi, da njena vlada kljub zahtevam opozicije ni zmanjšala njihove plače in pokojnine v letu 2010. Z ukinitvijo trošarin in spremembo dohodnine pa je zagotovila večje koristi za 1,5 milijona državljanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.