Svet
9 ogledov

Požar po stopinjah Murdocha

null Žurnal24 main
Times in Sunday Times na spletu nič več brezplačno. Branje ekskluzivnih novic na svojem portalu bo začel zaračunavati tudi Bojan Požar.

Medijski tajkun Rupert Murdoch je uresničil svoje grožnje. Od četrtka spletni izdaji časnikov Times in Sunday Times ni več možno brati brezplačno. Obiskovalci spletnih strani bodo morali za 24-urno branje novic odšteti en funt (1,2 evra), za tedensko branje pa 2 funta (2,40 evra).

Padec števila bralcev in oglaševalcev je v preteklih letih na časopise ustvaril velik pritisk, časopisna industrija pa se je tako večinoma osredotočala na izziv, kako kar največ zaslužiti na račun prodaje vsebin. Guardian in Daily Mail sta prisegla, da za spletno vsebino ne bosta zaračunavala, toda dejstvo je, da vsi zelo podrobno spremljajo dogajanje okoli časopisa Times.

"Situacija dokaj pozitivna"

"Zadovoljni smo z odzivom bralcev. Prepričani smo, da naša spletna stran ponuja dobro vsebino, zato se veselimo nadaljnjih naložb in inovacij. Nove strani bralcem ponujajo ekskluzivne vsebine, tako da lahko od novic dobijo celo več," je povedala Rebekah Brooks, izvršna direktorica korporacije News International.

Robin Goad iz podjetja Experian Hitwise je povedal: "V zadnjih tednih smo zabeležili 60-odstotni padec bralcev, kar pa je še vedno manj, kot so pričakovali analitiki. To seveda pomeni, da je situacija še vedno dokaj pozitivna."

Tudi Bojan Požar, lastnik spletnega portala Požareport, naj bi po strmi rasti obiska začel zaračunavati dostop do ekskluzivnih novic. Obisk zaklenjenega članka bo stal en evro, tedenska cena za dostopanje do vseh zaklenjenih vsebin bo dva evra, mesečna naročnina bo stala štiri evre, letna pa 24. Požar pravi, da ga ni strah, da se za nakup člankov na portalu ne bi odločilo dovolj ljudi.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 21:02 06.november 2011.

    Pri Požarju niso novice ampak prepisano slišano opravljanje , ki pa mora biti tako , da je čimbolj iritirajoče, drugače ni interesantno. Vse pa je daleč od resnice, se pravi niti blizu Murdocku, ki je pa za razliko prepisoval resnico .