Svet
5 ogledov

Požar še ne pojenja

Gasilce ovira močan veter. Žurnal24 main
V požaru, ki besni na petih kvadratnih kilometrih v okolici Santa Barbare, je bilo ranjenih deset gasilcev. Uničenih je na desetine domov, več kot 13 tisoč ljudi so evakuirali.

Gasilci na območju Sante Barbare se že drugi dan borijo s požarom, za katerega sumijo, da je bil podtaknjen. Na območju je 1.400 gasilcev, ki poskušajo obvarovati najmanj 3.500 domov, ki so trenutno ogroženi. Oblasti so evakuirale več kot 13 tisoč ljudi, prav toliko jih bodo morda morali še evakuirati.

Gašenje ovirajo razgiban teren in močni vetrovi. "Gasilci so lahko v nekem trenutku na varni lokaciji, že v drugem trenutku pa v nevarni," pravi poveljnik gasilcev David Sadecki. "Ne borimo se le s požarom, temveč tudi z ekstremnimi temperaturami in vremenom, ki nam otežuje gašenje," je povedal. "Požar se pomika od severa proti jugu Kalifornije," je dodal. Vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko gašenje požarov zaradi močnega vetra trajalo več dni.

Nekateri lastniki kljub opozorilom območja niso zapustili. "Nisem želel izgubiti doma. Tako preprosto je," pravi Albert Lindemann, čigar hišo so v zadnjem hipu rešili gasilci. "Mislil sem, da bomo umrli. Dokler nisem videl gasilcev, sem mislil, da smo ostali sami."

Do sedaj je bilo ranjenih deset gasilcev. Njihove poškodbe so hude, a zdravniki pričakujejo, da bodo povsem okrevali. Oblasti so zaprle sedem šol, pogosti pa so tudi izpadi električne energije. Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger je razglasil izredno stanje.

Požar je v sredo izbruhnil v okolici botaničnih vrtov v bližini Santa Barbare in se bliskovito širi. Sunki vetra dosegajo tudi do 80 kilometrov na uro, poleg tega pa naj bi vročina in nizka vlažnost moč požarov še stopnjevali. V požaru pred slabimi šestimi meseci je bilo uničenih več kot dvesto domov v Santa Barbari in bližnjem Montecitu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.