Svet
17 ogledov

Požar so zanetili migranti sami

Begunski center Moria, Lezbos EPA
Begunski center Moria na Lezbosu. Zajel ga je močan požar, ki so ga gasilci uspeli omejiti. Center je močno poškodovan.

Požar so najverjetneje zanetili migranti sami, zaradi ognja pa je iz centra pobegnilo več tisoč ljudi, poroča agencija dpa.

Po poročanju grške tiskovne agencije ANA je požar v ponedeljek izbruhnil po spopadu med dvema skupinama različnih narodnosti, medtem ko je atenski časnik Katimerini poročal, da so migranti požar zanetili, potem ko so v centru začele krožiti govorice, da se bodo začele deportacije v Turčijo. Po poročanju časnika To Vima pa so migranti ogenj zanetili na več lokacijah tako znotraj centra kot zunaj.

Požar se je zatem zaradi močnega vetra hitro razširil. Zaenkrat o kakih žrtvah ali ranjenih ne poročajo, je pa pogorišče po poročanju grške televizije Skai podobno bojišču.

Po ocenah policije je potem iz centra Moria, ki je bil zgrajen za okoli 1500 ljudi, pobegnilo med 3000 in 4000 migrantov. Veliko jih je prišlo do glavnega mesta na otoku Mitilini kakih šest kilometrov daleč, od koder vozijo trajekti proti Atenam. Trajektni promet se je zdaj sicer ustavil, še poroča dpa.

Begunski center Moria, Lezbos | Avtor: EPA EPA


V Grčiji je trenutno več kot 60.000 beguncev in migrantov, nevladne organizacije pa opozarjajo na nevzdržne razmere v tamkajšnjih begunskih taboriščih. Ta so prenaseljena in v njih vladajo slabe higienske razmere. Položaj je še posebej akuten na Lezbosu in drugih grških otokih Kos, Hios, Leros in Samos. Po podatkih grške vlade je na teh otokih nameščenih 13.000 ljudi, medtem ko zmogljivosti zadoščajo za manj kot 8000 oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:01 21.september 2016.

    ker so vse vpletene strani pokvarjene?

  • sprehajalec 09:04 21.september 2016.

    Vulgari pa iz juga.

  • kapibara 23:43 20.september 2016.

    Ne zaradi migrantov.. Pozabljaš na dogajanje v Ukrajini.. Nato.. Rusija.. Če si pa bral seznam priporočenih živel, so pa le ta bila specificirana.. celo 350 gr vložene mandarine..?? Je pa res, da je embargo na izvoz hrane v ...prikaži več Rusijo.. in le ta ostaja doma.. kaj pa je hrane za 10 dni.. ??