Svet
19 ogledov

Požar uničil koncentracijsko taborišče

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V nekdanjem nacističnem taborišču Majdanek na vzhodu Poljske je v noči na torek izbruhnil požar. Uničenih je več kot polovica poslopij ter okoli 10 tisoč čevljev nekdanjih taboriščnikov.

V taborišču Majdanek je bil od druge svetovne vojne urejen muzej, danes pa so ognjeni zublji uničili več kot polovico poslopij in okoli 10 tisoč čevljev nekdanjih taboriščnikov, ki so preživeli holokavst.

Požar je izbruhnil nekaj po polnoči. Vzrok zanj za zdaj ni znan, domnevajo pa, da bi mu lahko botroval kratek stik v električni napeljavi. Preiskava požara, s katerim so se gasilci borili več kot šest ur, že poteka.

Čevlji, ki so jih pogoltnili ognjeni zublji, so bili del zgodovinske zbirke. Shranjeni so bili v eni izmed lesenih barak, ki so jo zajeli plameni.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Med letoma 1941 in 1944 so nacisti v Majdanek prepeljali okoli 150 tisoč ljudi. 80 tisoč taboriščnikov, med njimi okoli 60 tisoč judov, so v Majdaneku ubili ali pa so umrli zaradi lakote oziroma mraza. Taborišče so julija 1944 osvobodili sovjetski vojaki, na njegovem mestu pa so po drugi svetovni vojni uredili spominski muzej.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.