Svet
0 ogledov

Požari najbolj prizadeli Španijo in Italijo

Največ požarov v naravi se v poletnih mesecih pojavi v juliju in avgustu. Žurnal24 main
V letošnjem letu so gozdni požari v EU zajeli že 200.000 hektarjev, kar je več, kot so jih lani zajeli v celem letu. Najbolj sta bili na udaru Španija in Italija.
Evropski informacijski sistem za gozdne požare (EFFIS) na podlagi satelitskih slik dnevno posodablja zemljevide območij, ki so jih zajeli požari in se raztezajo na najmanj 40 hektarjih. Med najbolj prizadetimi državami sta bili letos Španija in Italija, precejšno škodo pa so utrpele tudi Francija, Grčija in Portugalska.

 

Preventivni napotki

* ne kurite ob suhih in vetrovnih dneh

* ne mečite v ogenj doz pod tlakom in drugih vnetljivih snovi

* ne parkirajte vozila v suhi travi, saj se zaradi vročega podvozja lahko trava vname

* ne vozite se po gozdu z motorji in avtomobili

Glede na poročilo o gozdnih požarih v Evropi za leto 2008, ki ga je danes objavil EFFIS, je bila lani v južni Evropi zaradi ugodnih vremenskih pogojev škoda zaradi požarov najmanjša po letu 1980. Zagorelo je 158.621 hektarjev, kar je precej manj od siceršnjega letnega povprečja skoraj petsto tisoč hektarjev. Tudi drugod po Evropi so gozdni požari povzročili manj škode, kot je bilo povprečje zadnjih 15 let (uničili so 22 tisoč hektarjev). Nevarnost gozdnih požarov v številnih sredozemskih regijah tudi v naslednjih dneh ostaja zelo velika.

Gasilci pripravljeni na požare
Čeprav Primorski trenutno ne preti večja požarna ogroženost, so gasilci na tem območju dobro pripravljeni. Tako imajo v gasilski brigadi Koper trenutno zaposlenih 54 profesionalnih operativnih gasilcev, premorejo pa tudi 20 interventnih vozil, od katerih jih je pet namenjeno za gašenje požarov.

V zavodu za gasilno in reševalno službo v Sežani, ki pokriva območje štirih kraških občin (Komen, Sežana, Divača in Hrpelje) v velikosti okoli 650 kvadratnih metrov, je skupno zaposlenih 24 operativnih gasilcev, ki so razporejeni v štiri izmene, razpolagajo pa s šestimi vozili za gašenje požarov v naravi.

Za večje požare je Uprava RS za zaščito in reševanje izdelala državni načrt za požare v naravnem okolju, v katerem je predvideno aktiviranje gasilskih enot tudi iz drugih delov države. Na voljo so helikopterji slovenske vojske ter v skrajni sili tudi helikopterji letalske enote Policije. V Sloveniji sicer nimamo letal za gašenje požarov, v primeru potrebe pa imamo sklenjen sporazum s civilno zaščito Furlanije - Julijske krajine v Italiji, lahko pa kličemo na pomoč tudi letala Republike Hrvaške.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.