Svet
16 ogledov

Požari pokosili že 34 življenj

Pri gašenju sodelujejo tudi vojaki. (Foto: Reuters)
1/11
Žurnal24 main
Rusija v plamenih. V enem dnevu izbruhne več požarov, kot jih uspejo pogasiti. Ognjeni zublji so terjali že 34 življenj. Medvedjev razglasil izredne razmere.

 

Fotografije posledic obsežnih požarov si oglejte TUKAJ.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je v sedmih ruskih regijah, kjer divjajo smrtonosni požari, razglasil izredne razmere.
Ortodoksni patriarh Kiril je med nedeljskim bogoslužjem pozival vernike, naj molijo za dež. "Požari so kazen za vse naše grehe," pa je prepričana ena izmed vernic.

 

 

Ne zmorejo

Z ognjenimi zublji se bori okoli 240 tisoč ljudi, poleg gasilcev tudi vojaki. Vložiti bodo morali še več naporov, gori skoraj 800 požarov, od katerih jih je nekaj manj kot polovica izbruhnila včeraj. Trenutno gori na okoli 130 tisoč hektarjih. Umrlo je že 34 ljudi, 5.200 so jih morali evakuirati. Ruski premier Vladimir Putin je že naročil sprostitev 165 milijonov dolarjev sredstev za pomoč žrtvam požarov.

 

Vremenske razmere še poslabšujejo že tako kaotično stanje. Temperature se bodo zadrževale pri okoli 40 stopinjah Celzija, veter pa piha s hitrostjo 20 metrov na sekundo. Rusi imajo najbolj vroče vreme v zadnjih 130 letih.

 

Cene v višave

Zaradi požarov bo ogromna tudi gospodarska škoda. Na nekaterih območjih so pridelki povsem uničeni, kar bo več tisoč kmetov prignalo na rob bankrota. Rusija je ena izmed največjih evropskih izvoznic žita, zaradi požarov in predhodne suše pa bodo cene žita po vsem svetu dosegle novo najvišjo raven v zadnjih letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.