Svet
6 ogledov

Požari, suša in vročina na Hrvaškem

Vročina Boštjan Tacol
Iz celotne Evrope prihajajo poročila o visokih temperaturah, pomanjkanju pitne vode, pa tudi obširnih požarih.

V Istri take suše ne pomnijo že zadnjih 50 let. Gladina v akumulacijskem jezeru Butoniga, enem glavnih vodnih zajetij, ki oskrbuje večino polotoka, je na najnižji ravni doslej. Gladina jezera je vsega 33 metrov nad morjem, kar je spodnja dopustna meja za uporabo, opozarja hrvaški Večernji list.

Ker je turistična sezona na vrhuncu, so že uvedli prvo stopnjo varčevanja z vodo. Prhe na plažah so zaprte, prepovedano je zalivanje in pranje avtomobilov s pitno vodo. Vodovodno podjetje v Buzetu upa, da jim še ne bo treba uvesti tudi druge stopnje redukcij, vendar pa je to odvisno predvsem od padavin. Vremenska napoved glede tega za naslednjih deset dni ni dobra.

Brez pitne vode v Srbiji

Pitne vode je praktično že zmanjkalo v okolici mesta Gornji Milanovac v Srbiji. Uvedene so redukcije z oskrbo pitne vode, ki jo v pipe spuščajo le nekaj ur na dan. Prizadetih je okoli 300 tisoč ljudi.

Temperature nad 40 stopinj Celzija

S sušo in visokimi temperaturami se sicer bori praktično cel Balkanski polotok. V Grčiji so danes v senci zabeležili temperature do 42 stopinj Celzija. Na polotoku Peloponez je v torek izbruhnil tudi velik gozdni požar, pri čemer je bilo ranjenih šest ljudi, gasilcem pa ga še vedno ni uspelo ukrotiti, poroča dpa.

Velik gozdni požar je izbruhnil tudi v Bolgariji, kjer so temperature prav tako presegle 40 stopinj Celzija, še navaja dpa. Na jugu države gori okoli 120 hektarjev gozda, z ognjenimi zublji pa se bori več kot 400 gasilcev.

Visoke temperature beležijo tudi v Italiji, predvsem na jugu. Na Siciliji so se temperature povzpele nad 40 stopinj Celzija. V Agrigentu so danes izmerili celo 44 stopinj Celzija. V 13 mestih od Bologne do Reggio Calabria pa so izdali opozorila pred vročinskim valom, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.