Svet
1671 ogledov

Domovi bogatašev v ognjenih zubljih

Požari v Kaliforniji
1/9
Epa
Ognjeni zublji so zajeli tudi poslopje medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Številnim požarom, ki pustošijo na jugu Kalifornije, se je v sredo pridružil še velik požar v prestižnem predmestju Los Angelesa Bel Air, kjer prebivajo številni milijonarji. Ognjeni zublji so do večera uničili šest objektov, med njimi poslopje v vinogradu medijskega mogotca Ruperta Murdocha .

Izredne razmere

Močan suh veter, ki se je okrepil v ponedeljek, razpihuje več požarov na jugu Kalifornije okrog Los Angelesa in guverner Kalifornije Jerry Brown je že v torek razglasil izredne razmere, na pomoč pri gašenju pa je priskočila tudi zvezna vlada v Washingtonu.

Požari v Kaliforniji | Avtor: Epa Epa

V sredo je ukaz za evakuacijo veljal že za 200.000 ljudi, požari so prekinili oskrbo z elektriko za 250.000 gospodinjstev, na ogroženih območjih so zaprli šole, prekinile so se produkcije televizijskih serij, zaprt je muzej Getty, o smrtnih žrtvah pa na srečo vsaj zaenkrat še ne poročajo. V hribih nad Los Angelesom je sicer zgorelo nekaj konjev, ki jih niso uspeli pravočasno prepeljati na varno.

Veter otežuje gašenje

Današnja noč je bila za gasilce posebej težka, saj je veter pihal s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Ognjeni pekel je zaprl najmanj pet avtocest in v Bel Airu hitro dosegel najmanj šest več milijonov dolarjev vrednih graščin.

Požari v Kaliforniji | Avtor: Epa Epa
V okrožju Ventura je velik požar Thomas, s katerim se bori 1000 gasilcev, medtem doslej požgal 150 hiš, zračni tankerji pa pri gašenju ne morejo pomagati, saj so vetrovi premočni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 13:19 07.december 2017.

    Islamisti podtikajo požare, garant.