Svet
2878 ogledov

Poziv države: "Množite se kot zajci"

voziček, dvojčka, dvojčki Žurnal24 main
Ministrstvo želi povečati število novorojenih otrok.

Poljsko ministrstvo za zdravje je pripravilo video, s katerim želi povečati število novorojenih otrok in v katerem Poljake poziva, naj si za zgled vzamejo zajce. Glavno vlogo v posnetku ima zajec, ki razkriva skrivnosti velike družine, poroča nemški portal Deutsche Welle.

V 30 sekund dolgem posnetku zajčji pripovedovalec pojasnjuje skrivnosti, kako ustvariti veliko družino. Med drugim svetuje zdravo prehrano, telovadbo in manj stresa. Za kratek čas se v posnetku pojavi tudi prizor para na romantičnem pikniku.

"Če želite kadarkoli biti starš, si vzemite za zgled nas zajce," pravi pripovedovalec v posnetku in doda, da ve, o čem govori, saj je sam oče 63 otrok. Zajci zaradi številnih potomcev veljajo za simbol plodnosti.

Kampanja ministrstva za zdravje

Videoposnetek je del televizijske in radijske kampanje, ki jo je plačalo zdravstveno ministrstvo. To je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnilo, da so s kampanjo želeli spodbuditi Poljake k zdravemu življenju, še posebej v njihovih plodnih letih.

Poljska se sicer že nekaj časa bori z nizko rodnostjo, ki je ena najnižjih v Evropi. Število prebivalcev se počasi niža, potem ko je doseglo vrhunec v 90. letih prejšnjega stoletja. Po podatkih Svetovne banke je imela Poljska leta 2016 37,95 milijona državljanov, pred tem pa vrsto let več kot 38,5 milijona.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • igorgeus 12:58 10.november 2017.

  Zdaj je dokazano. Prepoved splava ne vpliva pozitivno na rodnost.

 • Avatar Leon
  Leon 17:14 09.november 2017.

  Kampanja ministrstva za zdravje............kaj meni Kolarjeva o njihovi zdravstveni reformi ? Kako je poskrbljeno za njihov zarod ?

 • smejka 14:45 09.november 2017.

  To bi znala kaj kmalu še Primc in Likovička promovirat.