Svet
4 ogledov

Poziv k bojkotu volitev

Bodo tokratna pogajanja o prihodnjem statusu Kosova uspešnejša? Žurnal24 main
Srbska vlada je kosovske Srbe pozvala, naj se ne udeležijo novembrskih parlamentarnih volitev na Kosovu.

Zaradi bližajočih se parlamentarnih volitev na Kosovu in še vedno nerešenega statusa Kosova je srbska vlada pozvala vse Srbe, ki živijo na Kosovu, naj se ne udeležijo novembrskih parlamentarnih volitev na Kosovu. "Po izčrpnih pogovorih s predsednikom Borisom Tadićem, ki v celoti podpira stališče vlade, se je vlada odločila, da Srbom priporoči, naj se ne udeležijo volitev, razpisanih za 17. november," je sporočila srbska vlada.

Podoben poziv naslovil tudi srbski predsednik

Tako kot srbska vlada je k bojkotu volitev na Kosovu že v sredo pozval srbski predsednik Boris Tadić. © BOBO

 
Srbska vlada pri tokratnem pozivu sicer ni bila osamljena, saj je podoben poziv na kosovske Srbe že v sredo naslovil tudi srbski predsednik Tadić . "Ne moremo podpreti udeležbe kosovskih Srbov na teh volitvah," je dejal Tadić v Lizboni po pogovorih s portugalskim premierjem in predsedujočim EU Josejem Socratesom . Ob tem pa je srbska vlada sporočila tudi, da bo s Tadićem nadaljevala posvetovanja o lokalnih volitvah, ki jih je UNMIK razpisal skupaj s parlamentarnimi. Tadić je v sredo glede lokalnih volitev dejal, da naj bi Beograd odločitev sprejel v četrtek.

Kako razvozlati kosovski gordijski vozel?

Srbski premier Vojislav Koštunica (levo) je na srečanju v Bruslju pri predsedniku Evropske komisije Manuelu Barossu EU znova pozval, naj ne prizna Kosova kot samostojne države. © AFP

 
Kot je znano, vprašanje prihodnjega statusa Kosova še vedno ni rešeno. Potem ko Varnostnemu svetu Združenih narodov po več poskusih ni uspelo sprejeti rešitve za njegov prihodnji status na podlagi načrta posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija , ki predvideva nadzorovano neodvisnost, je VS ZN vprašanje namreč predal kontaktni skupini za Kosovo. Ta se je odločila, da pripravo vnovičnih pogajanj med Beogradom in Prištino zaupa ožji ekipi, sestavljeni iz predstavnikov ZDA, Rusije in EU. Omenjena trojka se je na prvih ločenih pogovorih s predstavniki Beograda in Prištine sestala na Dunaju 30. avgusta, generalnemu sekretarju ZN Banu Ki Munu pa naj bi o napredku pogajanj poročala najpozneje 10. decembra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.