Svet
22 ogledov

Pozivi k premirju, obstreljevanje vse močnejše

Porušena hiša v Gazi EPA
V Egiptu pogovori o premirju, obstreljevanje Gaze se nadaljuje.

V izrealskem obstreljevanju območja Gaze, ki traja že šesti dan, je do sedaj umrlo že 92 ljudi, 740 je bilo ranjenih. Nedelja je bila najbolj krvav dan, po poročanju medijev se je Izrael odločil raketirati domove pripadnikov palestinskega gibanja Hamas.

V zadnjem zračnem napadu na vozilo so umrli najmanj trije člani iste družine. Včeraj je raketa, namenjena vodilnim Hamasa, zadela dvonadstropno stanovanjsko hišo in ubila deset članov družine. Hamas je dogodek označil kot "pokol izraelske okupacije, ki ne bo ostal nekaznovan", poroča CNN.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal okrepitev in razširitev operacije Steber obrambe, pred tem pa je mobiliziral 75 tisoč rezervistov.

Zahteve, ki jih bo težko uresničiti

Namestnik izraelskega zunanjega ministra Daniel Ajalon je izjavil, da je glavna izraelska zahteva "celovita zaustavitev raketnih napadov", v okviru dogovora o prekinitvi ognja pa je treba tudi poskrbeti, da se Hamas po koncu zadnjega vala nasilja ne bo ponovno oborožil.

Hamas za prekinitev ognja sicer zahteva zaustavitev izraelskih napadov na območje Gaze in ciljanih ubojev ter odpravo blokade palestinskih območij.

K premirju poziva tudi mednarodna skupnost

K prekinitvi ognja je pozval generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-mun, ki je na poti v Egipt, kjer želi osebno sodelovati pri pogovorih o premirju. "Obe strani pozivam, naj čim prej skleneta dogovor o prekinitvi spopadov," je dejal Ki-mun. V Egiptu si namreč predsednik Mohamed Mursi prizadeva za neformalne pogovore med sprtima stranema. Že včeraj, ko se je zbrala Arabska liga, je dejal, da je egiptovska vlada v stiku z Izraelom in Palestinci ter da obstajajo nekateri pokazatelji, da bi lahko kmalu dosegli dogovor o prekinitvi ognja.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v nedeljo pozval k mirnim demonstracijam proti izraelski vojaški ofenzivi. "Pozivam Palestince, naj okrepijo mirne demonstracije na ulicah proti izraelski agresiji na območju Gaze," je na srečanju s palestinskim vodstvom dejal Abas. Hkrati je pozval k takojšnjemu srečanju voditeljev Palestinske osvobodilne organizacije, Hamasa in Islamskega džihada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.