Svet
476 ogledov

Pozivi k premirju: "Ukrepati je treba zdaj"

Gaza po letalskem napadu Profimedia
Izraelska vojska nadaljuje z obstreljevanjem Gaze. Izraelski premier pravi, da so boji v kopenski operaciji "na vrhuncu".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes dejal, da so boji v kopenski operaciji na območju Gaze "na vrhuncu". Dejal je, da je izraelska vojska "dosegla impresivne uspehe" in da napreduje ter da je prešla obrobje mesta Gaza, poroča britanski BBC, ki navaja sporočilo premierjevega urada.

Dopisnik BBC je pred tem poročal, da se izraelska vojska na petih območjih na severu območja Gaze spopada s pripadniki palestinskega skrajnega gibanja Hamas. BBC sicer navaja, da gre za relativno majhno območje, saj je v mirnodobnem času bilo mogoče od severa območja do mesta Gaze priti v 15 minutah, vojska pa je za to potrebovala dva dni, kar kaže na to, da napreduje počasi.

Izraelska vojska je kopensko ofenzivo začela minuli konec tedna, potem ko jo je med zračnimi napadi na območje Gaze napovedovala že nekaj časa, pred tem pa prebivalce pozvala, naj se s severa območja umaknejo na jug. V kopenskih spopadih je bilo po podatkih Izraela ubitih najmanj 18 izraelskih vojakov.

Gaza po letalskem napadu | Avtor: Profimedia Profimedia

Po palestinskih podatkih je bilo v izraelskih napadih doslej ubitih več kot 9000 Palestincev. Številni Palestinci in tuji državljani še vedno čakajo, da bodo Gazo zapustili prek mejnega prehoda Rafa na jugu.

Po podatkih Izraela pa je bilo v napadu Hamasa 7. oktobra, ki je sprožil izraelske povračilne napade, ubitih 1400 Izraelcev. Takrat so za talce po danes objavljenih podatkih izraelske vojske zajeli najmanj 242 ljudi. Tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je ob tem dejal, da naj bi bila večina talcev živa.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je od začetka konflikta napadla več kot 12.000 ciljev na območju Gaze, vključno s skladišči orožja, arzenali raket in poslopji v lasti vodilnih članov Hamasa. Kljub velikemu številu civilnih žrtev v tem gosto poseljenem območju vztraja pri trditvi, da napada samo cilje Hamasa.

Napadli okolico bolnišnice in begunsko taborišče

Davi so izraelska vojaška letala znova napadla okolico tamkajšnje bolnišnice Al Kuds, v kateri je trenutno okoli 14.000 civilistov, je sporočil palestinski Rdeči polmesec. Izraelske sile so še tretjič v treh dneh ciljale tudi begunsko taborišče Džabalija. V prvih dveh izraelskih napadih na Džabalijo v torek in sredo je bilo ubitih skoraj 200 ljudi, več kot 750 pa je bilo ranjenih. V tretjem napadu so življenje izgubili najmanj trije Palestinci, številni pa so bili ranjeni. Okoli 120 ljudi je pogrešanih, so po poročanju katarske televizije Al Jazeera sporočile palestinske oblasti v enklavi.

Urad ZN za človekove pravice je v sredo opozoril, da bi izraelski smrtonosni napadi na taborišče glede na število civilnih žrtev in obseg uničenja lahko označili za vojni zločin.

vojna med Izraelom in Palestino Gaza | Avtor: Epa Epa

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v izraelskem obstreljevanju blizu šole ZN v Džabaliji danes ubitih najmanj 27 ljudi, več pa ranjenih. Neodvisno tega podatka ni bilo mogoče preveriti, je pa bilo na posnetkih francoske tiskovne agencije AFP videti več žrtev, ki jim je na pomoč prihitela množica ljudi.

Raketne napade je izraelska vojska ponovno izvedla tudi v okolici bolnišnice Al Kuds. Rdeči polmesec je pred tem sporočil, da te ne bo evakuiral. Po navedbah uradnikov ZN to ne bi bilo mogoče brez ogrožanja življenj bolnikov. Ob tem je Rdeči polmesec mednarodno skupnost pozval, naj nemudoma posreduje ter ustavi izraelske napade in tako prepreči civilne žrtve.

"Čas za ukrepanje je zdaj"

 

Iz sveta se medtem vrstijo pozivi po humanitarni prekinitvi ognja. V sredo je poziv k "premoru" v Gazi prvič izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Skupina neodvisnih strokovnjakov ZN za človekove pravice, med njimi tudi posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese, so se danes pridružili številnim pozivom Izraelu k humanitarni prekinitvi ognja, Hamasu pa k izpustitvi vseh talcev. Opozorili so, da se izteka čas za preprečitev genocida nad Palestinci in humanitarne katastrofe v Gazi. "Čas za ukrepanje je zdaj. Odgovorni so tudi zavezniki Izraela, ki morajo takoj ukrepati in preprečiti njegovo katastrofalno ravnanje," so poudarili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.I

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 09:04 03.november 2023.

    Izraelu uspeva ,dobi pa veliko pomoči od Amerike .Za amere je to širjenje demokracije ,še skrivajo več ne ,itak imajo medije na svoji strani,folk pa verjame .

  • Kmodri 21:05 02.november 2023.

    Holokavst, holokavst....!