Svet
15302 ogledov

Pozor, na Hrvaškem spremenjena prometna pravila

E-skiro Profimedia
Nova pravila, tega pri nas ne zahtevajo.

Na Hrvaškem danes začenjajo veljati spremembe zakona o varnosti v cestnem prometu, v skladu s katerimi je v državi prvič urejena vožnja električnih skirojev.

Z električnimi skiroji, monocikli, segwayji in podobnimi vozili, ki sodijo v posebno kategorijo "osebnih prevoznih sredstev", se odslej lahko na Hrvaškem vozi le še po kolesarski stezi. Gre sicer za vozila brez sedišča, ki dosegajo hitrost do 25 kilometrov na uro.

V primeru, da kolesarske steze ni, je dovoljena tudi vožnja po pločniku in tako imenovanih območjih umirjenega prometa. Vozniki vseh starosti morajo pri tem obvezno nositi čelado in biti označeni z odsevno oznako, so izpostavili na hrvaškem notranjem ministrstvu.

V Sloveniji je čelada predpisana le za mladoletne. 

Predpisana je tudi kazen v višini 300 kun oziroma slabih 40 evrov za vožnjo tako običajnih kot električnih skirojev in koles s slušalkami v obeh ušesih, poročanje Hine povzema STA.

Zdravnikom pristojnost "jemanja" izpita

Uvaja se tudi obveznost zdravnikov, da voznika ocenijo in opozorijo na začasno nesposobnosti za vožnjo. Takšna prepoved ne sme biti daljša od šestih mesecev, zdravniki pa so obvezani opozorilo evidentirati v zdravstveni dokumentaciji. Po izteku začasne prepovedi vozniku ni treba na ponoven zdravniški pregled.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so poudarili, da bodo odredbe v zvezi z začasno nesposobnostjo za vožnjo pričele veljati s potrditvijo pravilnika o zdravstvenih pregledih voznikov in kandidatov za voznike, kar je v pristojnosti zdravstvenega ministrstva. Pravilnik morajo potrditi najkasneje v 12 mesecih.

Neprilagojena hitrost bo dražja

Razširjena je tudi obveznost zagotovitve verodostojnih osebnih podatkov o osebi, ki je vozilo upravljala v trenutku prekrška. Novi zakon prav tako predvideva višjo kazen za neprilagojeno hitrost, ki se najpogosteje izreka v primeru prometne nesreče. Ta zdaj ne znaša več 500, temveč 1000 kun oziroma dobrih 130 evrov, še navaja Hina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • vzev 12:32 30.julij 2022.

    "Zdravnikom pristojnost "jemanja" izpita", odličen ukrep. Boljšega si res niso mogli izmisliti. Sedaj ljudje ne bodo več šli, ki zdravniku čeprav bodo vedeli da so bolni, zato ker se bodo bali izgube izpita.

  • Beulah_Folks 12:10 30.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od domaa plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦