Svet
2871 ogledov

Pozor, kmalu velike spremembe pravil na letališčih

letališče potniki Profimedia
Zaradi nove varnostne tehnologije bo na letališčih dovoljeno prinesti večjo količino tekočine.

Vlada je določila, da morajo do junija 2024 večja britanska letališča namestiti novo varnostno tehnologijo. Zaradi tega ne bo več potrebno paziti, da na letala ne prinašamo več kot 100 ml tekočine. Prav tako ne bo več potrebno odstranjevati elektronike iz ročne prtljage, poroča Skynews.

Nove predpise bo uvedlo Ministrstvo za promet. Z njimi želijo nadomestiti uredbe EU glede namestitve in uporabe novih tehnologij. Večja letališča, kot so Gatwick, Heathrow, Manchester in Birmingham bodo tako dobila rok, do kdaj morajo uvesti novo tehnologijo. Do takrat veljajo trenutna pravila.

Dovoljena bosta kar dva litra tekočine

Zaradi teroristične grožnje leta 2016, je količina tekočine je sedaj omejena na 100 ml. Tekočina mora biti shranjena v prozorni plastični vrečki, prav tako mora biti ob pregledu ločena od ostale prtljage. S tem želijo varnostni organi preprečiti prenos tekočih eksplozivov na letala.

Letališče | Avtor: Profimedia Profimedia
Sedaj to ne bo več potrebno in potniki bodo lahko prinesli do dva litra tekočine na letalo.

Spremembe možne že naslednje leto

Britanski minister za promet Mark Harper je dejal, da bi lahko večina večjih letališč spremembe uvedla že tekom naslednjega leta. "Do leta 2024 bodo večja letališča v Združenem kraljestvu imela nameščeno najnovejšo varnostno tehnologijo. Ta bo občutno skrajšala čakalne vrste, izboljšala izkušnje potnikov ter, kar je najpomembnejše, zaznala potencialne grožnje," je še dodal.

Vseeno pa opozarjajo, da se je pred potovanjem potrebno pozanimati o varovanju na letališču v tujini, saj je možno, da nekatere države še ne bodo uvedle te nove tehnologije.

3D varnostni skenerji

Na nekaterih letališčih so bili izvedeni preizkusi novih 3D varnostnih skenerjev, ki so se izkazali za precej obetavne na varnostnem področju. Skenerji uporabljajo rentgensko tehnologijo CT in izdelajo 3D sliko vsebine torb potnikov. Poleg tega vsebujejo zelo napredne algoritme za odkrivanje groženj.

letališče prtljaga kontrola | Avtor: Profimedia Profimedia
Tovrstne skenerje uporabljajo že na nekaterih letališčih kot je to Schiphol v Amsterdamu.

"To bo močno olajšalo potovanja"

Združenje letaliških operaterjev (AOA) je odločitev pozdravilo z odprtimi rokami in dejalo, da ta varnostna naložba predstavlja velik korak naprej za zračna potovanja v Združenem kraljestvu, ki se bodo sedaj lahko kosala z najboljšimi po vsem svetu.

"To bo olajšalo potovanje po Združenem kraljestvu, prav tako pa bo potovanje z letalom še prijetnejše," so še omenili.

Letališča so zaradi pandemije Covid-19 utrpele hude izgube, število potnikov pa se na letališčih, kot je to Heathrow, še ni vrnilo na raven pred pandemijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.