Svet
204 ogledov

Pozor, vsi spinnerji niso varni

Spinner Žurnal24 main
Igračke fidgert spinner, ki prihajajo iz Kitajske naj bi pomagale pri ADHD-ju (hiperaktivnost in motnje pozornosti), a vključujejo nekatere nevarne dele. V Nemčiji so cariniki zaplenili na desetine ton "spinnerjev", ki jih želijo uničiti.

Svet, še posebej Evropa, je priča novemu valu mega priljubljene igračke, ki jo po običaju "vsi otroci morajo imeti". Ne samo eno, nekateri jih zbirajo. Zgodba od fidget spinner pa ni vedno srečna.

Nemška tiskovna agencija DPA je objavila poročilo carinskega urada na letališču v Frankfurtu, kjer so uslužbenci odgovorni za spremljanje uvoza zaplenili in poslali na uničenje kar 35 ton omenjenih igrač.

Led svetilke lahko pogoltnejo

V pravilu je šlo za igračke iz Kitajske, katerih težava je bila ta, da so led svetilke med vrtenjem odpadale, te pa bi lahko otroci med igro po nesreči pogoltnili. Nemški carini so pojasnili, da bodo igračke uničili.

Spinner | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za tiste, ki ne veste o čem pišemo, gre za stimulacijsko igračko, ki je videti kot križanec propelerja, nindža zvezde in dela iz skladišča z gradbenim materialom ter orodja. Gre za fenomen, ki ga vsaka generacija zabeleži vsaj enkrat, nekateri pa jo enačijo kar z rubikovo kocko.

Igračko na sredini primemo s pomočjo palca ter kazalca ali sredinca in poskušamo zavrteti s tako hitrostjo, da ostanejo otroci ostanejo prikovani na mestu in štejejo koliko časa se bo zadeva vrtela. Dalj časa se vrti, boljši je rezultat.

Kdo je njen izumitelj?

Američanka Catherine Hettinger trdi, da je bila prav ona tista, ki je igračko razvila že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, in tudi patentirala leta 1997.

No, nekateri strokovnjaki za patentiranje ji tega ne priznavajo, kot tudi proizvajalci igračke. Pravijo, da je Američanka naredila igračko, ki se zares vrti, a njo upravljamo le s pomočjo enega prsta, bila je iz plastike in je bila videti kot leteči krožnik.

Kako se uporablja igračka?

Komentarjev 2