Svet
9 ogledov

Pozval Palestince k pogajanjem z Izraelom

Obama meni, da imajo muslimani enako pravico do izražanja svoje vere kot vsi dru Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama v govoru pozval Palestince, naj se raje vrnejo na mirovna pogajanja z Izraelom, kot da iščejo priznanje svoje države preko Združenih narodov.

"Prepričan sem, da ni bližnjic za končanje konflikta, ki traja desetletja. Miru ni mogoče doseči z izjavami in resolucijami v Združenih narodih (ZN). Če bi bilo tako lahko, bi se to že zgodilo," je na splošni razpravi zasedanja 66. generalne skupščine ZN dejal ameriški predsednik Barack Obama.

"Vem, da so mnogi razočarani zaradi pomanjkanja napredka. Tudi jaz sem. Vendar vprašanje ni cilj, ki ga je treba doseči, vprašanje je, kako ga doseči," je dejal Obama.

"Konec koncev so Izraelci in Palestinci tisti, ki morajo živeti skupaj. Oni so tisti, ki morajo doseči dogovor o vprašanjih, ki jih ločujejo – o mejah in varnosti, beguncih in Jeruzalemu," je še dejal Obama, ki se je po govoru že srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Zvečer se bo sešel tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Govoril je tudi o drugih temah. Varnostni svet ZN je pozval k sprejemu sankcij proti režimu v Siriji. Pohvalil je napredek, ki je bil v arabskem svetu na področju demokracije dosežen letos. "Nekaj se dogaja v našem svetu. Tako kot je bilo, ne bo več. Ponižujoči stisk korupcije in tiranije je razkrit."

Mednarodno skupnost je pozval tudi k nadaljnji podpori nove Libije in njenega vodstva v času tranzicije po desetletjih režima Moamerja Gadafija.

Obama je še opozoril Iran in Severno Korejo, da se bosta soočila še z večjo mednarodno izolacijo in pritiski, če ne bosta svojih jedrskih programov uskladila z mednarodnim pravom.

Komentarjev 1
  • privat 07:49 01.november 2011.

    to je dober rekel ...pogajej se z Izraelom.. še 1000 let