Svet
11 ogledov

"Prah bo dosegel tudi nas"

Potniki so na letališčih čakali tudi do deset ur. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Oblak, ki ga ni bilo: Britanska meteorološka agencija Met Office je včeraj zaradi netočne napovedi povzročila kaos na britanskih letališčih. V Sloveniji naj ne bi bilo težav.

Na desettisoče potnikov je v ponedeljek čakalo na britanskih letališčih, ki so bila zaprta tudi do deset ur zaradi napovedi, da je nad Veliko Britanijo oblak vulkanskega prahu. Ko so meteorologi vnovič opravili meritve za nadzor vulkanskega prahu, so ugotovili, da tega sploh ni bilo.

Bilo je prepozno
Preden so napako odkrili, je bilo že prepozno, saj je letališče Heathrow odpovedalo 169 poletov, letališče Gatwick pa več kot 200. V gneči na letališčih po vsej državi je obtičalo več kot 50 tisoč potnikov. Izvršni direktor British Airways Willie Walsh je dejal, da je zaradi netočnih napovedi zelo zaskrbljen in da bi morale oblasti "za ugotavljanje prisotnosti prahu najti bolj zanesljivo metodo".

"Ni bilo nikakršnega zanesljivega dokaza, da je nad Londonom oblak, toda letališče Heathrow so kljub temu zaprli," je ogorčeno dejal prvi človek Ryanaira Michael O'Leary. "Absurdno je, da zaradi zastarelega in predvsem neprimernega načina ugotavljanja prahu v zraku trpijo letalske družbe in na tisoče potnikov," je dodal O'Leary. Potniki pa niso razočarani le zaradi odpovedi poletov, temveč tudi zaradi odnosa letališč do svojih strank.

"Ne morem verjeti, da nas o zaprtju niso obvestili," je povedal 39-letni Ken Timlin iz Hartlepoola, ki bi moral poleteti z londonskega letališča Heathrow v Kanado. 75-letni Michael Pierce in njegova žena Sandra iz Bromleyja sta sedem ur čakala na polet na Madeiro. "Lahko bi ostala doma, če bi vedela, da je letališče zaprto," sta dejala.

Branijo svoje napovedi

Na obtožbe o netočni napovedi vulkanskega prahu se je odzvala tudi meteorološka agencija Met Office. Pravijo, da so njihovi računalniki podprli satelitske posnetke, ki naj bi dokazovali, da je bil prah res prisoten v zraku.

Prah bo dosegel tudi nas, težav ne bo
"Na satelitskih posnetkih je vidno, da je prah že dosegel Alpe. Videti je, da bo vulkanski pepel dosegel tudi nas, toda v zelo razredčenih koncentracijah. Mislim, da na dogajanja na letališčih ne bi smel bistveno vplivati," je povedal Andrej Pečenko z Agencije RS za okolje. Na širšem območju Slovenije lahko vpliv razredčenega oblaka vulkanskega pepela pričakujemo v sredo. Nekoliko večja verjetnost za povišane koncentracije bo na območjih severno in vzhodno od nas. Nad višino okoli šest kilometrov bodo koncentracije precej manjše. V noči na četrtek in v četrtek se bodo koncentracije predvidoma še dodatno zmanjševale.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.