Svet
3 ogledov

Prah poškodoval Natovo letalo

Pristojni niso hoteli razkriti podrobnosti o poškodovanem letalu. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Natovo vojaško letalo je poškodoval vulkanski prah, medtem ko letala, ki so včeraj kljub zapori zračnega prometa opravila poskusne polete, ne poročajo o težavah.

Motor Natovega letala se je poškodoval, medtem ko je letalo preletavalo Evropo, ki jo je v zadnjih štirih dneh prekril oblak vulkanskega prahu. Pristojni o poškodbah in poletu niso želeli dajati podrobnejših informacij. Dejali so le, da so v motorju letala odkrili drobce stekla.

"To je zelo resna zadeva. Dokler vulkanski oblak ne bo izginil, ne bomo izvajali vojaških vaj z letali," so sporočili iz Nata. Dodali so, da letala lahko letijo, toda da gre za izjemno nevaren podvig. "Menimo, da je zračni prostor zaprt z razlogom," so še dodali.

Oblak vulkanskega prahu, ki se je nad večino Evrope premaknil z Islandije, že več dni hromi evropski letalski promet. Ustavili so ga preventivno, po mnenju strokovnjakov prah lahko poškoduje letalske motorje, kar bi se lahko končalo tudi tragično. Kljub temu pa so nekatere letalske družbe včeraj opravile poskusne polete.

Štiri družbe brez težav
Airbus A320 francoske letalske družbe Air France je poletel med Parizom in Toulousom, posadka pa ni imela nobenih težav. Poletel je tudi airbus manjše francoske družbe Aigle Azur, ki se je dvignil na višino, kjer bi lahko bil vulkanski prah. Pilota sta poročala, da je let minil brez težav. Da niso imeli nikakršnih težav, poročata tudi družbi Lufthansa in KLM. British Airways pa mora podatke še analizirati.

Dobiček pred varnost?
Pritiski, da bi prišlo do odprtja zračnega prostora, se vse bolj stopnjujejo. Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA pa je ravnanje članic Evropske unije označilo za neprofesionalno. Predsednik združenja Giovanni Bisignani opozarja, da ni bilo nobene ocene tveganja, posvetovanj, usklajevanja ali vodenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.