Svet
44 ogledov

Prah prizemljil vojaška letala

Britanski minister za obrambo je potem, ko so v enem izmed lovcev vrste Typhoon Žurnal24 main
Britanski minister za obrambo je potem, ko so v enem izmed lovcev vrste Typhoon našli delce pepela, prepovedal lete vojaškim letalom. Poznavalec letalskih motorjev nam je pojasnil vzroke za okvaro.

Minister je odločitev sporočil v četrtek zvečer, le nekej dni zatem, ko je bil zračni prostor nad otoško državo ponovno odprt za potniški promet.

Strokovnjaki zatrjujejo, da so motorji vojaški letal veliko bolj občutljivi na vulkanski pepel, saj delujejo pri bistveno višjih temperaturah in pod veliko ekstremnejšimi pogoji, zaradi česar obstaja tudi večja verjetnost, da se pepel v motorju stopi in povzroči resne probleme.

Pri potniških letalih bi nastopil problem, če bi večja količina prahu prišla v pitojevo cev, s katero se meri tlak in hitrost letala. Če bi prah zamašil luknjice, bi lahko prišlo do tega, da računalniki ne bi več zaznali gibanja letala, dodaja storkovnjak.

Odpoved celotnega motorja
"V kompresorski stopnji prah ni nevaren. V turbini, kjer so višje temperature, pa lahko pride do deformacij lopatic, kar pomeni, da se lopatica lahko zlomi in sledi odpovedi celotnega motorja,"
je zatrdil poznavalec letalskih motorjev Borut Podgoršek. Če lopatica ni lepe oblike, se spremeni tok zraka preko lopatke, ne pride več do vzgona in sil, do katerih prihaja ob normalnem delovanju. Posledično pade moč motorja.


Islandija prvič zaprla zračni prostor

Islandska letalska agencija je sporočila, da so danes prvič po izbruhu vulkana zaprli letališči v Reykjavíku in Keflavíku. Preostali dve islandski letališči ostajata odprti.

Kot zanimivost lahko omenimo, da Islandija v zadnjem tednu, ko so evropske države množično prepovedovale letenje zaradi vulkanskega prahu, ni zaprla niti enega letališča. To gre pripisati dejstvu, da je ognjenik bruhal pepel in paro zelo visoko v zrak, močni vetrovi pa so v celoti odnesli vulkanski prah.

"Zdaj, ko so se vetrovi umirili, pa oblak kroži nad Islandijo," je dejal britanski meteorolog Chris Almond.

Intenzivnost izbruha ledeniškega ognjenika se po navedbah strokovnjakov danes sicer zmanjšuje, tla pa še vedno stresajo potresni sunki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.