Svet
15 ogledov

Prava škoda se bo šele pokazala

japonska potres cunami
1/35
Žurnal24 main
Prava škoda na Japonskem se utegne pokazati šele v naslednjih dneh, nam je povedala seizmologinja Ina Cecić. Slovenec Grega sporoča, da so ljudje kljub resnosti situacije uspeli ostati mirni.

Po petkovem silovitem potresu, ki mu je sledil še cunami, so na Japonskem zabeležili še vsaj 125 močnejših popotresnih sunkov. "To je popolnoma naraven pojav po takem močnem potresu. Po tem se dogajajo močni popotresni sunki in to lahko traja več dni ali celo tednov. Umirjanje bo trajalo več let," je ta podatek za zurnal24.si komentirala Ina Cecić z urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

V živo spremljamo dogajanje na Japonskem: najnovejše informacije lahko preberete TUKAJ. Aktualne fotografije po potresu in eksplozije nuklearke Fukošima 1 si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

Če ne bodo sledili močnejši potresi z magnitudo od 7,5 navzgor, bo s cunamiji verjetno konec, ocenjuje Cecićeva in dodaja, da bodo popotresni sunki v vsakem primeru povzročili še nekaj dodatne škode. "So strukture, ki jih je najprej poškodoval prvi močni potres, nato sam cunami in potem še vsak dodaten močen potres z magnitudo nad 5. Ti so se včeraj vrstili na vsakih pet minut. Danes se je to število razredčilo, a še vedno jih je ogromno. Vsak tak potres še poveča škodo. V naslednjih dneh se utegnejo pojavljati zelo velike poškodbe na objektih, ki se zdaj ne zdijo zelo poškodovani."

Komunikacija prek megafonov in LCD-jev
"Situacija postaje iz ure v uro bolj resna," pa nam je sporočil Slovenec Grega Kešpret, ki se je iz Tokia danes uspel vrniti v Osako. Najhuje je na severu, pravi. Oblasti in ljudje so zelo zaskrbljeni zaradi eksplozije v nuklearki Fukošima 1. Po njegovih besedah med ljudmi v Tokiu ne vlada panika; je pa res, da so trgovine prazne in da vse skrbi dogajanje v zvezi z nuklearko.

Oblasti kar prek megafona sporočajo najnovejše novice in poskušajo miriti ljudi. "Opozarjajo po megafonih, naj ljudje ne uporabljajo preveč elektrike, če ni potrebno. Na trgih, kjer so veliki LCD-ji, je bil pa program, kjer govorili zadnje novice glede reaktorja."


Ogrožene tudi druge države

Včeraj so nevarnost razglasili tudi v številnih sosednjih državah. V 20 tihomorskih državah so izdali opozorila pred cunamijem, ki je nato dosegel še ruske Kurilske otoke in Tajvan. Evakuirajo tudi prebivalce z obalnih območij Haitija. Japonsko sicer povprečno prizadene okoli 5000 potresov na leto, a ti niso primerljivi z včerajšnjim. Evropejci denimo tako močnega potresa še nikoli niso doživeli.

Kaj je povedal Slovenec Boštjan Bertalanič, ki je trenutno v Tokiu? Preberite članek "Japonska spominja na apokalipso".

"Kot smo videli, je bila razglašena nevarnost ponekod zelo upravičena. Zadnja poročila iz ZDA so pokazala, da je bilo v Kaliforniji nekaj poškodb, eden je celo pogrešan. Sicer po lastni krivdi, ker se je moral zavedati, da je fotografiranje v takih razmerah nevarno početje. Druge države so zaradi svojega geografskega položaja na boljšem kot Japonska. Nobena ni tako blizu, da bi jo lahko ogrožali sami popotresi. Včeraj so bile države ogrožene izključno zato, ker je vmes ocean; potres je bil takega tipa, da je sprožil cunami in potoval naprej," pravi seizmologinja.


Podobno kot v Čilu in na Aljaski
Po magnitudi jo ta potres spominja na lanskega v Čilu. "Tudi tisti je bil v oceanu, obala je bila razdejana. Čeprav tam cunami ni naredil toliko škode, kot jo je tokratni. Zdaj je bila po moji oceni (ki temelji na videnih agencijskih posnetkih) škoda narejena zaradi cunamija in ne tresenja tal."

Beseda cunami izvira iz japonščine in pomeni val v pristanišču.

Kar pa se tiče opustošenja zaradi cunamija, bi bil morda lahko primerljiv s tistim leta 1964 na Aljaski, pravi. "To je bil eden res najmočnejših potresov na svetu in takrat je bil zgeneriran ogromen cunami, ki je po Tihem oceanu naredil pravo razdejanje."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.