Svet
52 ogledov

Pravi zmagovalec je novi Most

Volitve na Hrvaškem EPA
Niti koaliciji Hrvaška raste dosedanjega premierja Zorana Milanovića niti desni Domoljubni koaliciji Tomislava Karamenka brez stranke Most, ki je dobila kar 19 poslanskih sedežev, ne bo uspelo sestaviti koalicije.

Na Hrvaškem po preštetih več kot polovici glasovnic kaže, da je Domoljubna koalicija osmih strank na čelu s HDZ in premierskim kandidatom Tomislavom Karamenkom, ki naj bi imela 61 poslancev, verjeten relativni zmagovalec, a bo za sestavo vlade potrebovala najmanj 76 poslancev. Levosredinski koaliciji Hrvaška raste dosedanjega premiera Zorana Milanovića (SDP) je uspelo zbrati dovolj glasov za 53 poslanskih mest. 

Največje presenečene volitev je število mandatov Mosta neodvisnih seznamov, ki združuje vrsto uspešnih lokalnih politikov. Vsi politični analitiki na Hrvaškem se strinjajo, da brez Mosta ne bo možno sestaviti prihodnje hrvaške vlade. V 151-članskem hrvaškem saboru mu bo pripadlo 19 poslanskih mest. 

Volitve na Hrvaškem | Avtor: EPA EPA

Stranka Bandić Milan - Stranka dela in solidarnosti (MB365) ter Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) imata zaenkrat po dva mandata, Živi zid in koalicija Uspešna Hrvaška pa po enega poslanca. Še osem poslancev bodo izvolile nacionalne manjšine.

Milanović želi nadaljevati vodenje

Milanović je v nagovoru pred svojimi privrženci nekaj po polnoči povedal, da je mandat njegove dosedanje vlade sklenjen ter da si levosredinska koalicija želi nadaljevati vodenje države. Povabil je vse potencialne partnerje, naj "že jutri" začnejo pogovore o prihodnosti Hrvaške. Predsednik IDS Boris Miletić je v volilni noči potrdil, da so pripravljeni na koalicijo s SDP.

Karamarko je razglasil zmago v volilnem štabu koalicije na zagrebškem velesejmu. Poudaril je, da gre za reformirani HDZ, ki je pripravljen na sodelovanje z vsemi, ki si želijo delati za "nadstranko Hrvaško" in skrbeti za kakovost življenja ljudi. Izpostavil je, da mora HDZ dobiti priložnost za sestavo vlade.

Volitve na Hrvaškem | Avtor: EPA EPA

Predsednik Mosta Božo Petrov je pred svojimi pristaši dejal, da želijo odgovorno graditi boljšo Hrvaško ter da ne bodo izdali svojih volivcev, ki zahtevajo spremembe.

Mandatar bo moral dokazati večinsko podporo

Na podlagi nepopolnih izidov je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović čestitala Domoljubni koaliciji kot relativni zmagovalki volitev.  Napovedala je, da bo v skladu s svojimi ustavnimi pooblastili in po posvetovanjih s strankami določila novega mandatarja za sestavo vlade. Na podlagi hrvaške ustave bo prihodnji mandatar moral dokazati, da ima večinsko podporo v saboru.

Udeležba je bila nekaj manj kot 60-odstotna, kar je bilo za dva odstotka manj kot na parlamentarnih volitvah leta 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.