Svet
116 ogledov

Pravica do evtanazije tudi otrokom

otrok, mama, bolezen, bolan otrok Shutterstock
Zgornji dom belgijskega parlamenta je podprl predlog zakona, ki predvideva možnost evtanazije za neozdravljivo bolne otroke.

Zakon, ki ga je danes podprlo 50 članov senata, zavrnilo pa 17, otrokom omogoča, da zaprosijo za evtanazijo, če so neozdravljivo bolni, v velikih bolečinah ter v primerih, ko za lajšanje njihove bolezni ne obstaja zdravljenje. Prošnjo mladoletnika morajo sicer odobriti tako starši kot tudi njegovi zdravniki.

Evtanazijo je Belgija dovolila že leta 2002, a le za polnoletne državljane.

Evtanazijska zakonodaja sicer ne uvaja starostne omejitve, kljub temu pa bodo zanjo lahko zaprosili le otroci, ki se zavedajo svojega položaja in razumejo pomen prošnje za evtanazijo. Med zdravniki in drugim medicinskim osebjem, ki se ukvarjajo z obravnavo neozdravljivo bolnih otrok, prevladuje mnenje, da bodo tako v praksi do evtanazije upravičeni med deset in 15 let stari otroci.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da pravico do evtanazije za mladoletnike podpirajo tri četrtine Belgijcev, močno pa ji nasprotuje skupina krščanskih, muslimanskih in judovskih voditeljev.

Zakon mora sedaj potrditi še spodnji dom parlamenta, podporniki predloga pa upajo, da se bo to zgodilo še pred parlamentarnimi volitvami maja prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.