Svet
42 ogledov

Pravica do ubijanja novorojenčkov

dojenček Shutterstock
"Starši bi morali imeti pravico zahtevati od zdravnika, naj ubije novorojenčka, saj so novorojenčki moralno nepomembni," se glasi stavek dveh britanskih filozofov, ki je razburkal britansko javnost.

Članek z naslovom Splav po rojstvu: zakaj bi novorojenček živel? sta napisala filozofa Alberto Giubilini in Francesca Minerva ter ga objavila v strokovni reviji o medicinski etiki (Journal of Medical Ethics).

Filozofa ugotavljata, da novorojenček še ni prava oseba in nima moralne pravice do življenja, zato bi morali imeti starši pravico, da zdravniku naročijo, naj ubije otroka, če je ta nezaželen ali kakorkoli bolan, poroča The Telegraph. To dejanje imenujeta "splav po rojstvu".

"Moralni položaj novorojenčka je enak tistemu od fetusa v tem smislu, da nobeden od njiju še nima lastnosti, ki upravičujejo moralno pravico do življenja. Oba sta človeški bitji in potencialna oseba, vendar nobeden ni oseba v smislu bitja, ki ima moralno pravico do življenja," pojasnjujeta Giubilini in Minerva. Filozofa zato zagovarjata idejo, da bi moral biti uboj otroka dovoljen takrat, kot je dovoljen tudi splav, in tudi takrat, ko se otrok ne rodi zdrav. Kot primer navajata Downov sindrom. "Vzgoja takšnih otrok je breme za družino in družbo, saj njihova nega veliko stane," ugotavljata Giubilini in Minerva.

Zaradi članka sta že bila deležna številnih groženj s smrtjo. Podobno idejo je sicer zagovarjal in celo prakticiral nacistični režim.

Komentarjev 6
  • Trsten 13:10 01.marec 2012.

    Filozofa sta stoprocentno Iluminata.

  • Trsten 13:09 01.marec 2012.

    Kdo bo ugotovil da si tudi ti defekten? Kaj ko bi te kar sokomentatorji dali etiketo defektneža?Kaj boš na to rekel?

  • polona.jerse 12:46 01.marec 2012.

    Jaz bi pa uvedla, da bi imeli starši pravico, da zdravniku naročijo, naj človeka "odstranijo" v zrelejših letih, v kolikor se izkaže, da je človek nezaželen ali kakorkoli bolan, recimo tako kot sta tale 2 filozofa. S krepelcem po glavi ...prikaži večvi in enostavno odstranit saj je vzgoja takšnih ljudi breme za družino in družbo, saj njihova nega veliko stane!!!!!! Dobr se sliši :)