Svet
226 ogledov

Pravice v vrečki za čevlje

V vrečki za čevlje je Avstralka v New Yorku prejela sporočilo Kitajca, ki jo je prosil za pomoč, saj so kršenje njegove pravice.

28-letna Avstralka Stephanie Wilson je v škatli novih čevljev, v vrečki, v katero so bili zaviti čevlji, našla prošnjo za pomoč. Na listku papirja je bilo napisano: "Z nami ravnajo kot s sužnji! Delamo 13 ur dnevno vsak dan. Vrečke proizvajamo v delavnici v zaporu. Hvala vam in oprostite, ker sem vas zmotil."

Človek, ki je prosil za pomoč, je Kitajec Tohnain Emmanuel Njong, poroča Daily Mail. Sporočilu je priložil fotografijo iz potnega lista in svoj naslov.

Prošnja naletela na pravi naslov

Wilsonova je pismo našla septembra leta 2012, posredovala ga je Laogai Research Foundation, organizaciji, ki se bori za človekove pravice v kitajskih zaporih. Vodi jo Harry Wu, ki je 19 let preživel v zaporski delavnici na Kitajskem. Bilo mu je takoj jasno, da je avtor sporočila ogromno tvegal, da ga je spisal in pustil v vrečici.

Wu se je zavzel za primer in po dolgotrajnem iskanju - pošiljateljev naslov, napisan na listku se je izkazal za napačnega - so ga našli.

Povedal je, da je triletno zaporno kazen prestajal zaradi domnevne prevare, ki pa mu jo na sodišču sploh niso dokazali. Pravico do odvetnika so mu oblasti odrekle, ravno tako so ga popolnoma odrezale od zunanjega sveta. Domači ga v zaporu niso smeli obiskati.

Vsak zapornik - delavec je imel normo, ki jo je moral izpolniti; proizvajali so vrečke, tehnične izdelke ali šivali oblačila. Papir in svinčik so imeli v delavnici zato, da so vodili evidenco proizvedenega blaga. Tako se je zapornik znašel in na precej nenavaden način opozoril na kršenje svojih pravic.

Povedal je, da je iz zapora poslal pet takšnih pisem. Iz zapora so ga izpustili lani, danes predava angleški jezik v kitajskem mestu Shenzen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.