Svet
21 ogledov

"Pravkar so tekli, zdaj so brez nog"

Hiša Martina Richarda Reuters
Priče pravijo, da je bilo v ciljnem prostoru Bostonskega maratona kot v kakšni sceni iz vojnega filma. Številni nesebično nudili pomoč. Tragične zgodbe umrlih.

Med tistimi zgodbami, ki je danes obkrožila svet, je zgodba osemletnega Martina Richarda. Umrl je, ker je ob ciljni črti čakal svojega očeta, da ga po pretečenem maratonu objame. Ubila ga je prva eksplozija, njegovi sestri so morali amputirati nogo, hudo poškodovana pa je tudi njihova mama, starejši brat pa jo je odnesel brez poškodb. 

Podrobnejši podatki o ostalih dveh umrlih niso znane, ena naj bi bila ženska, stara okoli 20 let. Tudi med poškodovanimi naj bi bilo kar nekaj otrok, po poročanju medijev vsaj osem, med njimi tudi le dvoletni deček.

Preiskovalci za zdaj še tavajo v temi, nimajo ne osumljenca, ne morebitnega motiva.

Pekel

"V 28 letih je to nekaj najhujšega, kar sem videl. Telesa in deli teles vsepovsod. Kri vsepovsod. Bil je pravi pekel. Videl sem dve osebi z odtrganima rokama, eno brez noge. Čevelj, v katerem je še vedno bil del noge," je za NBC News povedal vodja enega od bostonskih gasilskih okrožij Ron Harrington.

35-letni Roupen Bastajian se je udeležil maratona, a je čez cilj pritekel še pred eksplozijo."Ti tekači so pravkar pretekli maraton, zdaj pa so brez nog. Tako veliko jih je, tako veliko ljudi je ostalo brez nog- Vsepovsod je krvavo, vsepovsod ležijo delci kosti, teles, ogabno je," je pretresen razmere opisoval za New York Times.

Enega od posnetkov dogajanja po eksploziji si lahko ogledate na tej povezavi.

Pomoč

Ko se je prah po eksplozijah polegel, so mnogi priskočili na pomoč žrtvam. Nekateri maratonci so s sebe trgali majice, ki so jih porabili kot preveze. Spet drugi so se odpravili v eno od petih bostonskih bolnišnic, kjer so darovali kri – potrebovali so jo za številne amputacije in oskrbo ran zaradi delcev eksplozivne naprave.

Pomagala so tudi različna podjetja: dostavili so brezplačno hrano in vodo, restavracija Cambridge je nudila brezplačne obroke. Bostončani pa so preko spletne strani Boston.com ponudili preko 3.000 brezplačnih prenočišč.

Komentarjev 7
  • Plemenko Grega 21:43 16.april 2013.

    kaj bluzite... niti en tekač jih ni kasiral sej se vidi na posnetku to je prvo.. zaokrožila je tud slika modela ko ga pelejo na vojzeko in nima več nog in mu sam kosti gledajo..hja ta isti model je pred ...prikaži več pred dvemi leti izgubil ti dve nogi kot vojni veteran.. druga slika je ko se ta isti model drži za nogi na tleh pa nikjer nikoga da bi mu obvezal nogu.hmm le zakaj tudi na vozičku nima obvezanih hmm le zakaj.. ja ker jih ne rabi met ..mal so pozabl na to podrobnost plus tega da ne govorimo kak fejst zelo svetlo rdeča je "kri " je na tleh...blaaa blaaa brezveze lej.. mediji sam napihujejo neko zgodbo..zanimivo je tud da se je že par dn pred tem pojavila skupina na FB imenovana R.I.P. žrtve bostonske eksplozije in da so nekateri mediji imeli zgodbo objavljeno v spletnem tisku že tri dni prej samo ni bila objavljena za javnost kasneje so jo objavili za javnost je pa blem ker se vidi datum kdaj je bila naložena.. ... zanimiva dejstva kajne-.... dejte mal raziskovat preden naseda

  • jons 21:04 16.april 2013.

    Romana udeleženci maratona so bili iz vsega sveta. Če bi bil med žrtvami kakšen tvojih bližnjih ali prijateljev bi tudi tako brezčutno modrovala?

  • Izudin 20:46 16.april 2013.

    Saj najbrž se ni smiselno trudit s tabo, samo poglej 11. september, to je posledica Ameriške politike in zelo verjetno je, da so tudi ti napadi politično motivirani. Sicer je možno, da gre samo za kakšnega krajevnega blazneža, samo to ...prikaži več se mi zdi malo verjetno.