Svet
15 ogledov

Praznovali bodo ujeti v led

Ladja na Antarktiki
1/5
Reuters
Ruska ladja Akademik Šokalskij ostaja ujeta v ledu na Antarktiki. Potniki bodo novo leto, kot kaže, praznovali v ledu.

Ruska ladja še vedno čaka na rešitev iz ledenega objema Antarktike. Slabo vreme otežuje reševanje. Potem ko sta v vodo padla poskusa kitajskega in avstralskega ledolomilca, bodo zdaj v ogenj poslali helikopter, ki je na krovu kitajskega plovila. A tudi ta ima težave.

Vremenske razmere namreč še vedno ne omogočajo reševanja. Avstralski center za usklajevanje reševalne akcije napoveduje takšne vremenske razmere še ves dan. "Potnike bomo reševali s helikopterjem, 12 ljudi naenkrat, ki jih bodo sprva prepeljali na kitajskega ledolomilca Xue Long," so sporočili. Na krovu ujete ladje pa bo ostalo 22 članov posadke.

Vsi na krovu lahko tako le čakajo. Znanstveniki sicer nadaljujejo svoje raziskave in fotografiranje narave okoli sebe. V urah, ko se približuje novo leto, se med drugim pripravljajo na praznovanje. "Silvestrovo je in se nanj pripravljamo," je dejal Chris Turney, vodja odprave in profesor podnebnih sprememb z Univerze v Novem Južnem Walesu. Praznovali bodo v baru na ladji, kjer si bodo privoščili dobro večerjo, je povedal Andrew Peacock, ladijski zdravnik. Po njegovih besedah je na ladji dovolj hrane, zmanjkuje pa jim pijače, "saj imamo komaj dovolj alkohola za proslavitev novega leta"

"Skrbimo, da smo zaposleni. Dvakrat na dan podamo vse informacije, ki so na voljo. Čez dan potekajo različne delavnice (vezanje vozlov, jezikovne delavnice, joga, fotografiranje in številne druge), medtem ko znanstveni program teče naprej po najboljših zmožnostih," je Turney zapisal na blogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.