Svet
888 ogledov

Prebivalce skrbi: Je njihova voda še pitna?

Ohio iztirjenje vlaka pri kraju East Palestine
1/2
Profimedia
Prebivalci kraja v Ohiu, v bližini katerega se je zgodila huda nesreča vlaka, ki je prevažal nevarne kemikalije, zahtevajo odgovore.

Na severovzhodu Ohia, v neposredni bližini kraja East Palestine, je v začetku meseca iztiril vlak, ki je prevažal nevarne kemikalije. Oblasti so po nekaj dneh sprejele odločitev, da zažgejo kemikalije v vagonih ponesrečenega vlaka. Prebivalce, ki živijo v krogu treh kilometrov od kraja nesreče, so pozvali k evakuaciji, saj sta bila v zraku fosgen in vodikov klorid. 

3. februarja je iztiril vlak z okoli 50 vagoni. V petih vagonih je bil rakotvoren vinil klorid. Ker so se bali, da bi prišlo do nenadzorovane eksplozije, so se odločili za zažig omenjenih petih vagonov. Vzrok za nesrečo naj bi bila mehanska težava na enem od vagonu. 

Prebivalce skrbijo posledice zažiga nevarnih kemikalij na njihovo zdravje, pitno vodo, poleg tega želijo vedeti, kako bo potekalo čiščenje območja. Zahtevali so odgovore od pristojnih. Predstavniki upravljavca železnic Norfolk Southern se sestanka, ki je v sredo potekal v East Palestine, niso udeležili, ker so se zbali za varnost njihovih zaposlenih.  

Ohio iztirjenje vlaka pri kraju East Palestine | Avtor: Profimedia Profimedia

Državni tožilec zvezne države Ohio Dave Yost je potrdil, da razmišljajo o tožbi proti podjetju Norfolk Southern. Skrbi jih onesnaženje na prizadetem območju, škoda, nastala na naravnih virih in okoljska škoda. Zadnji testi namreč kažejo, da je onesnažena voda v petih vodnih virih pitne vode za East Palestine. Posledice so vidne na več kot 11 kilometrih voda, poginilo je okoli 3.500 rib. 

Podjetje Norfolk Southern je v torek sporočilo, da bodo odprli sklad za pomoč prebivalcem, v katerem naj bi bilo milijon dolarjev sredstev. Začeli so z odstranjevanjem nevarnih snovi s kraja, izvajajo tudi meritve kakovosti zraka. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • bobubob 10:21 17.februar 2023.

    Stroka je menila, da je korist večja od škode, pa so zažgali. Zveni znano?

  • Ender3 17:35 16.februar 2023.

    Blišč in beda yenkijev.