Svet
27 ogledov

Prebivalci Velike Britanije so ob 11.30 obnemeli

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Danes mineva natanko deset let od terorističnega napada na podzemni železnici v Londonu. 7. julija 2005 so v središču britanske prestolnice odjeknile štiri silovite eksplozije. V napadu je umrlo 52 ljudi.

V eksplozijah bomb, ki so v jutranji konici, ko so ljudje odhajali v službo, razdejale tri podzemne postaje in avtobus, je bilo ranjenih več kot 700 ljudi. 

Preživeli, sorodniki umrlih in člani reševalnih ekip so se zjutraj udeležili več spominskih slovesnosti, obiskali so tudi prizorišča terorističnega napada. 

teorizem | Avtor: EPA EPA
Ob 11.30 po lokalnem času je London z minuto tišine počastil spomin umrlih, spominske slovesnosti v katedrali sv. Pavla sta se med drugimi udeležila tudi londonski župan Boris Johnson in premier David Cameron.

"Danes se vsa država spominja enega najhujših terorističnih napadov na ozemlju Velike Britanij," je dejal Cameron in poudaril: "Deset let po zločinu v Londonu nas teroristi nič manj ne ogrožajo – grozljiv dokaz za to je umor 30 nedolžnih Britancev na počitnicah v Tuniziji. A teroristom ne bomo nikoli podlegli!"

Avtobusi so obstali 

V Londonu so se za nekaj minut ustavili vsi avtobusi – tudi vozniki in potniki so se namreč z minuto molka spomnili na umrle. Londonske oblasti pa so sporočile, da bo podzemna železnica vozila po običajnem voznem redu. 

Na ločeni spominski slovesnosti v Hyde parku, ki se jo bo udeležil tudi princ William, bodo ob spomenik položili vence, predviden je tudi kulturni program. 

7. julija 2005 so se samomorilski napadalci Mohamed Sidique Khan, Shezhad Tanweer, Habib Hussain in Jermaine Lindsay srečali na postaji Luton in skupaj odpotovali do podzemne postaje King's Cross. Po treh minutah, ob 8:50 po lokalnem času, so bombo aktivirali trije, četrti se je na avtobusu razstrelil kakšno uro kasneje na.

teroristični napad, London, 7. julij 2005 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Mislil sem, da bom umrl"

Preživeli se z grozo spominjajo tistega dne. "Mislil sem, da bom umrl," je dejal Colin Pettet, ki je preživel eksplozijo na avtobusu in dodal: "Bal sem se, da bom živ zgorel." 

Philip Duckworth se spomni, da sta se dve osebi, ki sta po eksploziji na podzemni postaji pristopili k njemu, pogovarjali. Eden je drugemu rekel: Temu ni več pomoči. 

teroristični napad, London, 7. julij 2005 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"To je bil neke vrste sprožilec," je Sky News povedal Duckworth. 

"Sam s sabo sem se bojeval, da bi ostal pri zavesti, a moral sem nekaj narediti, da bi jim pokazal, da sem še živ," je še dejal in pojasnil, kako je dvignil nogo, da so ga opazili reševalci. 

Gill Hicks, ki je v napadu izgubila obe nogi, pa je povedala: "Naenkrat je nastala tema in mislila sem, da sem umrla. Prepričana sem bila, da sem dožival srčni napad. Nekaj trenutkov za tem sem zaslišala, kako ljudje kričijo in to me je pravzaprav pomirilo. Mislila sem si: Karkoli se je že zgodilo, nisem sama." 

Hicksova, avstralska dizajnerka, zdaj živi v domovini, a se je vrnila na prizorišče napada, kjer se je srečala z reševalci, ki so ji pred desetimi rešili življenje. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • h3o 17:30 07.julij 2015.

    britanci in imerikanci so prav butasti! namesto da bi po teh napadih enostavno v svoji deželi naredili red(prepoved korana) in islama, grejo delat sranje v irak in libijo. Sedaj je irak anarhija, sirija je anarhija, in ti muslimani režejo glave. ...prikaži več kdo je tu nor? torej, ko bo v sloveniji teroristični napad, se bo zgodilo isto? kakšna butasta logika! logika je ta: če imaš raka, to bolezen izkoreniniš. in še: meje države ohranjajo homogenost naroda. Čim dovoliš multi kulti, si ga najebal. In ravno tam kjer je multi kulti, imajo probleme: VB, USA, švedska, francija!