Svet
15 ogledov

Prebudile so se tudi ulice Jemna

protesti jemen
1/6
Žurnal24 main
Po protestih v Tuniziji in Egiptu je val protestov zajel tudi Jemen. Na ulicah prestolnice Sana se je danes zbralo več tisoč ljudi.
Fotografije množičnih protestov si lahko ogledate tukaj.

Ti so nezadovoljni s politiko predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki državi vlada že skoraj 32 let. V bližini tamkajšnje univerze je odstop predsednika zahtevalo kar kakih 10 tisoč ljudi.

 

V Jemnu je iskra protestov preskočila že v soboto, ko se je soočilo več sto študentov; eni so zahtevali odstop predsednika, drugi pa so mu izražali podporo. Oblasti so zaprle vidno borko za pravice Tavakul Karman, ki so jo obtožile, da je organizirala protivladne proteste. Njena aretacija je sprožila nove proteste.

Predsednika ponujajo Savdski Arabiji
"Kralj Abdulah, tu je Ali Abdulah," so med drugim vzklikali protestniki. S tem so situacijo v svoji državi povezali z revolucijo v Tuniziji, zaradi katere je moral tamkajšnji predsednik Zine el Abidine Ben Ali pobegniti iz države, zatočišče pa mu je kot gostu ponudil savdski kralj Abdulah. Jemenski predsednik je tesen zaveznik ZDA.

V protestih, ki potekajo na različnih koncih Sane in so za zdaj mirni, sodelujejo privrženci različnih opozicijskih strank, tudi islamskih. Opozicijski voditelji so tudi že sklicali nove proteste za petek in poudarjajo, da ne bodo odnehali, dokler predsednik Saleh ne odstopi.

Predsednik je sicer v zadnjih tednih poskušal pomiriti vse glasnejše nezadovoljstvo z ukrepi, kot so namestitev dodatnih policistov in vojakov v prestolnici, povišanje plač vojakom, prepolovitev davkov na dohodek in omejevanje naraščanja cen, a to očitno ni bilo dovolj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.