Svet
90 ogledov

Prebuja se vulkan, ki je leta 1985 ubil 25 tisoč ljudi

vulkan Nevado del Ruiz, Kolumbija Prt Scr YouTube
Prebivalci okoliških območij se bojijo, saj je vulkan začel bruhati dim, pepel in paro. Razglašeno je rumeno opozorilo, kar pomeni, da je izbruh možen, vendar ni nujno, da bo do njega prišlo.

Aktivnost vulkana se je okrepila prejšnji teden, vendar stanje ni skrb vzbujajoče in je v okviru rumenega opozorila, razglašenega že oktobra leta 2010, poroča Reuters. Za zdaj dim ni povzročil težav v letalskem prometu, rumeno opozorilo pa pomeni, da je izbruh mogoč, vendar ni nujno, da bo do njega prišlo. V primeru oranžnega alarma bi pomenilo, da bo vulkan izbruhnil v nekaj tednih.

Seizmologi stalno spremljajo delovanje vulkanov in potresno aktivnost. So v stiku z lokalnimi organi, da bi zagotovili varnost okoliških prebivalcev in turistov na tem območju.

Leta 1985 umrlo 25 tisoč ljudi

V izbruhu vulkana Nevado del Ruiz je leta 1985 umrlo več kot 25 tisoč ljudi. Pred katastrofo je Nevado del Ruiz več mesecev bruhal pepel in paro, zato so prebivalci zaskrbljeni kljub zagotovilom vlade, da nevarnosti za zdaj ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.