Svet
19649 ogledov

Precejšnja sprememba v hrvaškem turizmu

Hrvaška Profimedia
Predlagani zakon je sabor danes potrdil.

Na Hrvaškem bo z novim letom začel veljati zakon o turizmu, ki cilja na razvoj trajnostnega turizma. Tega bo zakon, ki ga je danes potrdil sabor, zagotavljal tudi tako, da bodo enote lokalne samouprave lahko omejevale število zasebnih turističnih namestitev, ki jih je na hrvaški obali vse več.

Novi zakon bo enotam lokalne samouprave oz. mestom in občinam naložil obveznost sprejemanja načrta upravljanja z destinacijo in jim za to dal tudi širše pristojnosti.

Načrt bodo na štiri leta oblikovale turistične zveze v sodelovanju z enotami lokalne in regionalne samouprave ter občani, podlaga zanj pa bo izračun sprejemnih zmogljivosti, torej to, koliko turistov lahko sprejme posamezna destinacija.

Enote lokalne samouprave bodo lahko sprejemale odločitve o omejitvi števila, vrste in kategorije turističnih in gostinskih objektov na svojem območju, odločale pa bodo tudi o uvedbi turističnega ekološkega prispevka.

Lokalne oblasti bodo tako lahko prepovedale odprtje novih apartmajev in gostinskih objektov ter omejevale število turistov, ki bivajo na njihovem območju. O omejitvi števila apartmajev sicer že razmišljajo v nekaterih mestih na hrvaški obali, med njimi tudi v Dubrovniku.

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Svet Velika afera na Hrvaškem, tako so kradli državni denar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.