Svet
162 ogledov

Pred 61 leti začetek mučenja

1/20
Žurnal24 main
Danes mineva 61 let, odkar so jugoslovanske oblasti na Goli otok pripeljale prve politične zapornike, kmalu pa še številne druge.

Goli otok je bil sprva namenjen le informbirojevcem, a so se tam kmalu znašli tudi drugi. Kmalu so ločili tudi ženske od moških: slednje so odpeljali na Goli otok, ženske pa na bližnji Sv. Grgur.

V video zavihku si lahko ogledate letošnje posnetke z Golega otoka.

Drevesa, "otroci" zapornikov
Kot pove že samo ime, je otok praktično brez rastlinja. Nekaj zelenja je izključno na južnem delu po zaslugi zapornikov, ki so v vročini sadili rastline in jih pred vročino varovali z lastno senco. Od prve svetovne vojne, ko je tam Avstro-Ogrska zgradila taborišče za ruske zapornike, je bil otok nenaseljen.

Fotografije zloglasnega otoka si lahko ogledate v galeriji.

Po drugi svetovni vojni in sporu s Stalinom pa se je Tito odločil politične zapornike zapreti na poseben, odročen kraj. Goli otok, s katerega so zadnji zaporniki odšli leta 1988, je bil za to idealen. Zaporniki so bili podvrženi grozovitemu mučenju, ki ga mnogi niso zdržali.

Več o tamkajšnjem življenju zapornikov in izpovedi dveh bivših jetnikov si preberite v članku Otok groze 60 let kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.