Svet
22 ogledov

Pred Avstralijo poginilo 90 kitov in delfinov

kit grbavec, Avstralija EPA
Ta konec tedna je na otoku Tasmanija poginilo 90 kitov in delfinov.

Na otoku Tasmanija je nasedlo približno 100 kitov in delfinov. Ko so jih v soboto našli ribiči, je 80 živali že poginilo. Prostovoljci so se borili za življenja dveh kitov in šestih delfinov, ki so bili videti dovolj močni, da bi tragedijo lahko preživeli. Na žalost pa se mnogokrat zgodi, da se živali, ki jih potisnejo nazaj v morje, kmalu spet vrnejo in nasedejo v bližini ali celo na istem mestu.

"Jokali so za svojimi mladiči, ki so poginili. Bilo je grozno,“ je povedala ena od pretresenih prostovoljk, ki bo podobe umrlih živali le težko pozabila. "Ljudje, ki pomagajo, so velikokrat na robu obupa. To je zelo čustvena situacija,“ pa je dodala Shelley Davison, ki dela za tasmanski okoljevarstveni urad.

Znanstveniki si še vedno niso enotni, zakaj toliko morskih sesalcev konča na tako žalosten način. "Med sabo so zelo povezani. Ko nasede en kit, mu drugi sledijo. Tako nasede cela skupina. Svojega člana ne bodo zapustili, pa četudi to pomeni njihovo smrt,“ se glasi razlaga strokovnjaka Petra Mooneyja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.