Svet
3389 ogledov

Pred desetimi leti je groza dobila novo ime - Fritzl

Joseph Fritzl se je na sojenju zlomil. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pred natanko 10 leti je postal Avstrijec Josef Fritzl zaradi strahot, ki jih je prizadejal svojim lastnim otrokom, sinonim za brezobzirno družinsko mučenje.

Konec aprila leta 2008 se je končalo dolgoletno trpljenje otrok Josefa Fritzla v kleti hiše v Amstettnu v Spodnji Avstriji. 

Josef Fritzl je med letoma 1984 in 2008 v bunkerju družinske hiše nasilno zadrževal svojo hčerko Elisabeth in jo v vsem tem času vedno znova posiljeval ter z njo spočel sedem otrok. Enega od njih je pustil umreti, saj ni dovolil ustrezne oskrbe.

Fritzlova žena Rosemarie vsa ta leta naj sploh ne bi vedela, kaj se dogaja v kleti njune hiše. Je pa vzgajala in skrbela za tri Elisabethine otroke, potem ko je Fritzl "zrežiral" njihovo najdbo, češ da jih jima je pred vrati hiše pustila "pobegla" hčerka Elisabeth. Preostali trije živi otroci so od rojstva do rešitve živeli z materjo na nekaj kvadratnih metrih v kleti in niso v času ujetništva nikoli videli zunanjega sveta.

Primer se je začel razpletati konec aprila 2008, ko je Fritzl popustil rotenju Elisabethe in je v bolnišnico odpeljal njuno takrat najstarejšo 19-letno hčerko zaradi hudih zdravstvenih težav. Elisabeth je takrat prvič po 24 letih stopila iz bunkerja, ko je pomagala hčerko spraviti iz kleti, a jo je Fritzl prisilil znova za železna vrata, varovana s kodo in daljinskim odpiranjem.

Bolnišnično osebje pa je postalo sumničavo, ker hčerke dotlej niso imeli zabeležene v zdravstvenem sistemu in so želeli vedeti, kje je hčerkina mati. Josef je zatrjeval, da je Elisabeth pobegnila "v kult", vendar pa so se sumi, da je Fritzl vpleten v Elisabethino izginotje ter skrivnosten pojav njene hčerke, le še krepili zaradi lukenj v njegovih izgovorih. Na primer izginule Elisabeth je po dolgih letih znova postala pozorna tudi policija.

V kletnih prostorih hiše si je Fritzl ustvaril drugo življenje, ki mu je na neki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
55 kvadratnih metrov velika celica, v kateri je leta živela Elisabeth s svojimi tremi otroki, je bila visoka manj kot 1,7 metra.

Zdravnik namignil policiji

Elisabeth je 26. aprila 2008 prepričala očeta, naj ji dopusti oditi k hčerki v bolnišnico. Fritzl je popustil. Ko je tamkajšnji zdravnik opazil, da sta prišla v bolnišnico, je po tihem poklical policijo, ki je aretirala Fritzla. V noči na 27. april so Elisabeth in njeni otroci prešli pod zaščito policije in se dokončno znebili svojega očeta - ugrabitelja. Ko je bila enkrat na varnem, je bila Elisabeth pripravljena spregovoriti o nemogočem trpljenju, ki se je začelo že pri 11 letih, ko jo je oče pričel spolno zlorabljati.

Josef Fritzl je na sojenju leta 2009, ki ga je zaznamovalo čustveno hčerkino pričanje, priznal krivdo povzročitve smrti iz malomarnosti, zasužnjevanja, spolnega nasilja in incesta. Obsojen je bil na dosmrtno ječo, danes je star 83 let in zaprt v pshihiatričnem oddelku zapora Garsten Abbey v Zgornji Avstriji. Lani si je spremenil ime v Josefa Mayrhoffa.

Elisabeth in njenih šest otrok je v naslednjih letih šlo skozi travmatične psihoterapije, ki naj bi pomagale združiti "zgornje" in "spodnje" otroke, ter zmanjšati psihične in tudi fizične posledice dolgoletnega maltretiranja.

Fritzlovo hišo groze so leta 2016 prodali, klet pa so že prej zalili z betonom.

Primer je pokazal tudi na velike pomanjkljivosti v avstrijskem sistemu socialnih služb, saj so oblasti očitno storile premalo v iskanju takrat 18-letne Elisabethe, ko je leta 1984 izginila v neznano, nato pa so se drug za drugim pri Fritzlu pojavili trije njuni otroci. 

Fritzlov primer je v Avstriji sledil primeru Natasche Kampusch, ki je bila marca 1998 kot desetletnica ugrabljena na Dunaju, svojemu ugrabitelju Wolfgangu Priklopilu pa je uspela pobegniti šele avgusta 2006. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.