Svet
19 ogledov

Pred Disneylandom so se stepli protestniki in policisti

Disneyland, Kalifornija, ZDA Žurnal24 main
V kalifornijskem mestu Anaheim so v sredo že četrti dan zapored potekali protesti pripadnikov latinskoameriške skupnosti, ker je policija domnevno brez razloga v soboto s strelom v hrbet ubila neoboroženega moškega.

Policisti so v soboto prišli v mestno četrt, kjer živijo večinoma pripadniki latinskoameriške manjšine. Skupina mladeničev je začela bežati, policisti pa so se zapodili za 25-letim Manuelom Diazom in ga ustrelili v hrbet, ko je bil na tleh, pa še enkrat v glavo.

Njegova družina je vložila tožbo proti mestu in policiji ter zahteva 50 milijonov dolarjev odškodnine. Priče dogodka trdijo, da Diaz ni bil oborožen, ni imel pri sebi orožja ali mamil, trditve policistov, da je vanje metal predmete, pa je družina označila za navadne izmišljotine.

Izgredi izbruhnili po tragediji

Protesti so izbruhnili nemudoma po tragediji, ljudje pa so v policiste metali goreče koše za smeti in druge predmete. Policija je uporabila gumijaste naboje in solzivec, z vrvice pa se je strgal policijski pes, ki je močno pogrizel enega od protestnikov. Policija obljublja, da mu bo plačala zdravljenje.

Protesti so se nadaljevali v nedeljo, ko so policisti med lovom tatov avtomobila ubili še enega človeka. Šlo je za člana ulične tolpe, ki je bil oborožen in je streljal v policiste. To ljudi sicer ni tako razburilo kot ustrelitev Diaza, in protesti so se nadaljevali v ponedeljek ter torek, ko je mestni svet odločil, da bo zadeve preiskalo zvezno tožilstvo iz Los Angelesa.

Razbijali so izložbe in zažigali premoženje

Skupina protestnikov je blokirala zgradbo mestnega sveta in policisti so jih razgnali. Protestniki so se nato premaknili v središče mesta ter blokirali križišče. Po posredovanju policije se je vnel spopad, ki se je končal s 24 aretacijami in nekaj ranjenimi. Protestniki so razbijali izložbe in zažigali premoženje.

Župan Anaheima Tom Tait je zagotovil, da bo policijsko streljanje predmet preiskave, a dodal, da ne bo dovolil nadaljevanja nasilja, ker to ne bo rešilo ničesar. Policija v Anaheimu je letos do smrti ustrelila že pet ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.