Svet
9 ogledov

Pred Krfom rešujejo 478 ljudi

trajekt
1/8
youtube.com
Reševalna akcija pred grškim otokom Krf. Na trajektu, na katerem je bilo 422 potnikov in 56 članov posadke, je izbruhnil požar. Evakuacija je otežena. Na trajektu ni Slovencev.

Na grškem trajektu je v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil velik požar. Trajekt je zagorel v bližini otoka Krf, kamor je grška obalna straža takoj poslala helikopter in več ladij, na pomoč so prihiteli tudi Italijani, Albanci in tovorna ladja grške družbe Anek, ki se je nahajala v bližini.

Evakuacija še vedno poteka. BBC poroča, da so dosedaj rešili več kot 165 oseb, več kot 300 pa jih ostaja na krovu. Ena oseba je poškodovana, ena pa umrla pri skoku s krova ladje.

Potniki kličejo medije

Očividci so povedali, da ljudje iz trajekta sklakali v mrzlo vodo, saj je na trajektu premalo rešilnih čolnov. Nekaj jih je odplavilo, še preden so lahko sedli vanje. Poleg tega naj bi bila posadka na izredne razmere zelo slabo pripravljena. To je za radijsko postajo Skai povedal eden od potnikov. "Ljudje so obupani in kričijo," pravi očividec. "Bilo je tako vroče, da so se začeli topiti podplati naših čevljev," pa je televiziji Mega povedal eden od rešenih potnikov.

Mnogi so sami poklicali medije. "Nihče nam ne more pomagati,“ jim je povedal eden od ujetih in dodal: "Nič ne vidimo več. Zgoreli bomo kot miši."

Reševanje potnikov na trajektu | Avtor: EPA EPA

Na ladji ni bilo Slovencev

Na ladji naj bi bilo med potniki največ Grkov, Nemcev, nekaj Turkov, Avstrijcev, Albancev, Italijanov, Nizozemcev in Belgijcev, posadko pa sestavlja 22 Italijanov in 34 Grkov. Med potniki naj bi bilo veliko tovornjakarjev.

"Po informacijah našega veleposlaništva v Atenah na trajektu ni slovenskih državljanov," je za Žurnal24 povedala tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Marjana Prvinšek Bokal.

Na trajektu Norman Atlantic, ki pluje pod italijansko zastavo, pripada pa grški trajektni družbi ANEK, je prostora za 200 avtomobilov. Trajekt je bil na poti iz pristanišča Patras v Ancono.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:06 28.december 2014.

    Jaz valov in kakšnega posebnega vetra ne vidim na tejle sliki !