Svet
39 ogledov

Pred madžarsko mejo: "Nikamor nazaj ne grem od tu"

horgoš Anže Petkovšek
Pred zaprto madžarsko mejo pri Horgošu bo noč sredi štiripasovnice prebilo okoli 800 ljudi.

Pred železnimi vrati, ki jih je Madžarska policija malo po polnoči postavila sredi ceste, že več ur Sirci, Afganistanci, Pakistanci in drugi prišleki, protestirajo zoper zaporo. "Mama Merkel, pomagaj nam," je eden izmed najpogostejših sloganov poleg "Odprite! Odprite mejo!". A razen občasnega mimohoda kordona policistov, odgovora iz tako željene Evropske unije ni. 

Čeprav je organizacija Združenih narodov ponudila brezplačne prevoze do bližnjega begunskega centra v Kanjiži, se je večina odločila, da bo ostala. Nekateri v šotorih, ki so jih prinesli s seboj ali so jim jih razdelili prostovoljci, spet drugi bodo spali le na odeji. 

horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Bilo bi pogubno za moje upanje"

26-letni Sirec Husein Merini iz Allepa, ki je del več kot širiletne vojne v Siriji prebil v Turčiji, je povedal, da bo ostal tu, saj se nazaj nikakor ne bo vrnil. "Zadnjo noč sem prespal v Kanjiži, danes zjutraj pa sem hotel prečkati mejo, a sem bil le za nekaj ur prepozen. Nikamor nazaj ne grem od tu, saj bi bilo to pogubno za moje upanje," je dejal Husein, ki je namenjen v Amsterdam. Tam ima prijatelje, ki mu bi pomagali pri namestitvi. 

Na vprašanje, zakaj noče zaprositi za azil na Madžarskem, pravi, da ne ve, kaj bi se tam pravzaprav zgodilo. "Slišati je vse mogoče, nekatere družine naj bi celo vračali nazaj v Srbijo. Jaz bi rad zaprosil za azil na Nizozemskem, ker želim tja."

Madžarska razglasila izredne razmere

Kot smo že poročali, so se skozi Madžarsko mejo poskušali prebiti vsi, ki so le lahko. Včeraj naj bi se po podatkih oblasti čez mejo prebilo rekordnih 9.000 ljudi. Madžarske oblasti pa so po sprejetju novega zakona, ki za ilegalno prečkanje meje predvideva celo zapor, danes ob meji s Srbijo razglasile celo izredne razmere.

Poleg mejnega prehoda Horgoš, ki bo najverjetneje zaprt še jutri, je bil del dneva zaprt tudi prehod Bački vinogradi. 

horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek