Svet
2 ogledov

Pred obiskom papeža na Otoku

Papež je danes sprejel predstavnike Romov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pred obiskom papeža v Veliki Britaniji napovedi protestov proti papežu na eni strani in njegova napoved srečanja z žrtvami spolnega nasilja na drugi.

 

Gre za prvi papežev obisk v Veliki Britaniji po 28 letih. Benedikt XVI. bo hkrati drugi papež, ki bo stopil na tla Otoka po verskem razcepu pred 500 leti. Papež Janez Pavel II. je Otok obiskal leta 1982.

Papež Benedikt XVI. odhaja na svoje 17. potovanje izven Italije; od jutri do nedelje se bo mudil v Veliki Britaniji. Ne gre zgolj za pastoralni obisk, pač pa tudi državniški, saj bo papeža na letališču pričakal soprog kraljice Elizabete II., Philip. Ravno to naj bi dokazovalo, koliko je za kraljevino obisk verskega očeta pomemben.

 

 

Med drugim so tudi novinarji, ki so se akreditirali za spremljanje papeževega obiska, dobili stroga navodila, kar se ni zgodilo še v nobeni državi, ki jo je obiskal sveti oče. Novinarji so dobili prepoved pogovarjanja z verniki v času molitve, prepovedani so mobilni telefoni, organizatorji pa so izpostavili tudi njihovo obleko, ki mora biti primerna priložnosti.

Po drugi strani skupine nasprotnikov Katoliške cerkve napovedujejo množične proteste; po pisanju nekaterih medijev naj bi zahtevali tudi papeževo aretacijo zaradi njegovih "zločinov proti človeštvu“. Papež sam naj bi medtem načrtoval srečanje z žrtvami duhovniškega spolnega nadlegovanja. Predstavnik angleške škofovske konference je najavil, da bi se papež utegnil sestati z žrtvami pedofilskih duhovnikov, in pri tem poudaril, da jim bo zajamčena anonimnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.