Svet
56 ogledov

Pred pekarno ubili na desetino ljudi

Sirija EPA
Mirovni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je danes nenapovedano prispel v Damask, kjer bo znova skušal doseči rešitev že skoraj dve leti trajajočega krvavega konflikta v državi. Medtem je bilo v letalskem napadu na pekarno v provinci Hama po navedbah opozicije ubitih na desetine ljudi.

Mirovni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je v Damask oziroma v tamkajšnji hotel Sheraton prispel z avtomobilom, potem ko je njegovo letalo pristalo v Bejrutu v sosednjem Libanonu. Libanonsko-sirsko mejo je prečkal okoli 13. ure po srednjeevropskem času.

Ameriška tiskovna agencija AP napoveduje, da se bo Brahimi sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Zaenkrat izjav za javnost ni dajal.

Brahimi je Sirijo nazadnje obiskal 19. oktobra. V času po njegovem takratnem obisku se je nasilje med vladnimi silami in oboroženimi uporniki med drugim razširilo tudi na cesto, ki vodi do letališča v Damasku.

V okviru svojega petdnevnega obiska se je Brahimi takrat sestal s sirskim predsednikom al Asadom in drugimi visokimi predstavniki ter pomagal dogovoriti začasno prekinitev nasilja za čas muslimanskega praznika kurban bajram, ki pa potem kljub dogovoru ni vzdržalo.

Brahimiju sicer doslej ni uspelo doseči kakšnega vidnejšega preboja v sirskem konfliktu, ki je po navedbah protirežimskih aktivistov od marca lani terjal že več kot 44.000 življenj, od tega skoraj 31.000 civilistov.

Pred pekarno ubili na desetine civilistov

Iz Sirije sicer tudi danes poročajo o krvavih spopadih. V letalskem napadu na neko pekarno v mestu Halfaja v provinci Hama v osrednjem delu Sirije je bilo po navedbah opozicijskih aktivistov danes ubitih in ranjenih na desetine civilistov, tudi žensk in otrok. Za napad naj bi bile krive vladne sile.

V Hami sicer uporniške sile že nekaj časa beležijo vojaške uspehe. Mesto Hafija je tako Svobodna sirska vojska pred petimi dnevi razglasila za "osvobojeno območje", potem ko je iz njega pregnala vojsko.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je bilo danes še več letalskih napadov - med drugim na mesto Sfejra v provinci Alep in mesto Sakba severno od Damaska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.