Svet
13 ogledov

Pred skokom v globino še obdarila svoje najdražje

Nagrobna sveča Shutterstock
Preden si je vzela življenje, je 19-letnica še razdelila darila za svoje družinske člane.

Starša lani umrle Madison Holleran iz ameriške zvezne države Pensilvanija sta spregovorila o tragičnem odhodu njune hčerke, pri čemer upata, da bo njena smrt pomagala študentom v podobnih borbah z depresijo.

"Ko bi ti ljudje vedeli, kakšno bolečino bodo prizadejali svojim najbližjim, in če bi razumeli, da jih resnično ne bo nikoli več nazaj, tega ne bi nikoli storili. Ne bi se odločili za kaj takšnega, če bi le v tistem trenutku zdravo razmišljali," je prepričan oče v intervjuju za revijo People. 

Ni upoštevala SMS-a

Madison je bila nadarjena tekačica in študentka, imela je veliko prijateljev, razumela se je z družino. Oče Jim pravi, da je bila najsrečnejši otrok na svetu, ko je bila dobre volje. A v poznejših letih so se začele njene borbe z depresijo, še posebej po vpisu v višjo šolo. Mesec dni pred samomorom je priznala svojima staršema, da jo prevzemajo suicidne misli. 17. januarja lani, na dan, ko je skočila s parkirne hiše, ji je oče poslal SMS sporočilo, v katerem jo je prosil, naj obišče terapevta. 

A bilo je že prepozno, Madison se je odločila. V poslovilnem pismu je zapisala, da se počuti kot da bi bila zaklenjena izven svojega doma. Nato je poleg pisma pripravila ingverjeve piškote za svoje stare starše, očetu čokoladni zavitek, materi pa je podarila ogrlico. In skočila. 

Starša po letu dni še vedno ne razumeta, kaj je hčerko privedlo do takšne krize. Ustanovila sta fundacijo v njen spomin, s katero želita pomagata dijakom in študentom, ki se prav tako borijo z depresijo. Prijatelji pa so vzpostavili posebno stran na Facebooku, na kateri lahko vsi depresivni delijo svoje zgodbe in si medsebojno pomagajo. Prav tako se je na spletu pojavila peticija za sprejem zakona, ki bi nosil Madisonino ime in s katerim bi vse višješolske ustanove morale zagotoviti stalno terapevtsko pomoč za dijake in študente, ki se marsikdaj ne znajdejo v zelo tekmovalnih razmerah kampusov.

 "Depresija lahko zajame vsakogar, ne glede na to, kako uspešen je ali koliko je ljubljen," še skrušeno opozarja oče.

Komentarjev 1
  • kapibara 19:11 24.januar 2015.

    Groza...zato jest mojo pupo vsak dan"vsiljivo" objamen in lupčkam, ter povprašam kako je .. res groza, ko tako mladi zapadejo v psiho.. :-(