Svet
19 ogledov

Pred skrajneži obvarovali še en jez

Irak Profimedias
Iraške sile so ob pomoči ameriških letal pred islamskimi skrajneži obvarovale pomemben jez Hadita na zahodu Iraka.

Po besedah voditelja ene od provladnih milic so ameriški napadi uničili patruljo Islamske države (IS). Kot je pojasnil, so letalski napadi izjemno natančni in ne povzročajo dodatne škode. "Če bi Islamska država zavzela jez, bi bila številna območja Iraka resno ogrožena, celo Bagdad," je po poročanju britanskega BBC dejal šejk Ahmed Abu Riša.

Po ameriških napadih so nato iraške sile sprožile ofenzivo proti skrajnežem na območju Hadite in zabeležile več uspehov. Med drugim so skupaj z milicami ponovno zavzele mesto Barvana, iz katerega so islamisti pobegnili in za seboj pustili orožje in vozila.

Prvič podpora sunitskim milicam

To je prvič, da so ZDA letalske napade na položaje IS, ki so jih začele 8. avgusta, izvedle v podporo sunitskim plemenskim milicam. Doslej so jih namreč večinoma izvajale v podporo iraškim Kurdom na severu Iraka, čeprav so avgusta ameriška letala južneje nudila omejeno podporo vojski in šiitskim milicam pri ustavitvi ofenzive IS na mesto Amerli.

Jezovi so sicer glavna tarča džihadistov. Nadzor nad največjim jezom v državi blizu Mosula na severu države so kurdske sile ob podpori ameriških letal prevzele iz rok IS prejšnji mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.